Sute de inovatori și factori de decizie din bibliotecile publice din întreaga lume se reunesc, virtual, la Occupy Library 2020, o conferință internațională formativă/funky/fab ce se va desfășura online în perioada 22-25 septembrie.
 
Provocările prin care am trecut împreună de la începutul acestui an ne-au arătat încă o dată importanța comunităților. Bibliotecile publice oferă în mod tradițional sprijin comunitar prin intermediul culturii, educației și implicării sociale, de aceea succesul acestora în viitor depinde de modul în care înțeleg și se implică în relațiile lor locale și regionale, cu instituțiile și inițiativele care sprijină democrația și procesele semnificative de învățare continuă a publicului larg.
 
Patru keynote speakeri și peste 90 de speakeri din douăzeci și cinci de țări vor dezbate subiecte fierbinți legate de nevoile stringente ale comunităților, dar și despre ideile îndrăznețe pe care bibliotecarii vor să le implementeze pentru public.
 
Dr. Hannelore Vogt –  directoarea Bibliotecii Orașului Köln din Germania, Dan Perjovschi, artist din România, Asaf Bartov – dezvoltator principal de programe la Fundația Wikimedia, Loida Garcia-Febo – consultant intenațional din Statele Unite ale Americii, Christine Mackenzie – Președinta IFLA (International Federation of Library Associations), Gerald Leitner  – Secretar General IFLA și Deborah Jacobs  – fost Director Global Libraries Initiative la Fundația Bill și Melinda Gates sunt doar câteva nume din lista fabuloasă a invitaților de la Occupy Library 2020.
 
Principalele teme pentru această ediție sunt:
# Deservirea comunităților în perioade de criză;
# Parteneriate pentru democrații puternice;
# Cetățenie activă în format analogic și digital;
# Tendințe tehnologice emergente pentru abilitarea comunităților;
# Spații publice și implicare în comunitate.
 
”Prima ediție a conferinței Occupy Library 2020 își propune să aducă împreună exemple și idei inovatoare  prin care bibliotecile publice susțin dezvoltarea comunităților lor. Avem invitați de renume la nivel internațional, proiecte de succes din Europa de Est și am selectat cei mai buni speakeri și conținuturi fabuloase, care să ajute bibliotecile să-și atingă întreg potențialul, în calitate de parteneri strategici în dezvoltarea societăților democratice.” -  dr. Claudia Șerbănuță, Manager de proiect Fundația Progress, organizator al conferinței Occupy Library 2020.

Peste 800 de participanți s-au înscris la Occupy Library 2020 și așteaptă cu nerăbdare să vadă prezentări unice și să participe la dezbateri și workshop-uri interactive. Profesioniști pasionați de serviciile bibliotecilor publice sunt gata să dezvăluie studii de caz inspiraționale pentru bibliotecari.  

 
*** 
Despre Occupy Library 2020
Occupy Library ® 2020 este un eveniment independent organizat de Fundația Progress, cu sprijinul Next Library® și în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și Goethe-Institut, parteneri ai conferinței și sponsori.
 
Occupy Library a luat naștere din nevoia de dezvoltare în biblioteci și în comunitățile din care fac parte, în Europa Centrală și de Est, zona Mării Negre, Caucaz și Marea Caspică. Conferința va avea loc la un interval de doi ani și are misiunea de a reuni inovatori și factori de decizie care cred în puterea bibliotecilor publice de a sprijini cetățenia activă, de a crea parteneriate pentru democrații puternice și de a se implica în viața comunităților. Prin această inițiativă se dorește crearea unui spațiu de învățare și informare, care să adune în același loc specialiști care pot ajuta la dezvoltarea armonioasă a bibliotecilor publice.
 
Evenimentul face parte din proiectul „Occupy Library Inovators Hub” organizat de Fundatia Progress, în parteneriat cu Centrul pentru Management Cultural (Ucraina), Asociația Bibliotecilor din Ucraina (Ucraina), EduAct (Grecia), Asociația Bibliotecilor din Moldova (Moldova), Biblioteca Națională a Moldovei (Moldova), Ashoka România (România) și Biblioteca Națională a României (România) în cadrul "Black Sea NGO Forum Sub-granting Scheme For Activities That Support The Development Of CSO Regional Networks", în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității OSC pentru cooperare regională în zona Mării Negre”, implementat de Platforma românească NGDO - FOND cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. 
Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare.
 
Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari prin înființarea de cluburi de coding în bibliotecile publice din diferite zone ale României și din Republica Moldova. Aceste cluburi contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ale copiilor și la implicarea acestora în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Încurajăm copiii între 10 și 14 ani să învețe programare și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.
 
Ora să ȘTIM este o inițiativă internațională care are drept obiectiv stimularea interesului copiilor, între 3 și 10 ani, pentru lectură și subiecte din aria ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Metodologia presupune învățarea integrată a tuturor disciplinelor științifice. Aceasta se caracterizează printr-o metodă activă, aplicată, constructivă de „a învăța prin a face”.
 
Obiectivul principal al proiectului Learning circles in libraries este de a îmbunătăți şi de a extinde complexitatea şi eficiența oportunităților educaționale pentru cursanții adulți, prin facilitarea accesului la conținutul online util, studiul eficient și îmbunătățirea abilităților de învățare pe tot parcursul vieții.
Proiectul Public Libraries as Active Citizens Hubs își propune să creeze o rețea de suport, formată din biblioteci publice și ONG-uri, care vor sprijini întemeierea în biblioteci a unor spații publice pentru învățarea și practicarea cetățeniei active.