Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, o modificare a Legii nr.1/2011 privind educaţia naţională, prin care învățământul preșcolar trebuie să capete caracter obligatoriu, până cel târziu în 2030. Modificarea se referă la articolul 16 care, în noua formă, stipulează că

„(1) Învățământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

(2)  Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani.”

Astfel, până în anul 2020, învățământul general obligatoriu va cuprinde  ultimul an de grădiniță (grupa mare), anul pregătitor (clasa 0), învățământul primar (clasele I – IV), gimnaziul (clasele V-VIII)  și învățământul liceal (clasele IX -XII), totalizând astfel 14 ani în sistemul educațional.

Din 2023 devine obligatorie și grupa mijlocie de gradiniță, urmând ca din 2030 întregul ciclu preșcolar (grupele mică, mijlocie, mare) să devină obligatoriu.
Modificarea, puternic susținută de ReadyNationRo, va permite cresterea calitatii întregului proces educațional.
 

Ioana Grindean, Director Executiv ReadyNationRo, afirmă că “statutul învățământului preșcolar se va schimba fundamental și, de la o etapă relativ opțională, considerată cel mai adesea și din nefericire o formă de a asigura mai degrabă îngrijirea copiilor, educaţia preşcolară capătă astfel valoarea pe care o merită, importanţa pe care o are în educaţia viitorului adult."

Introducerea obligativității învățământului preșcolar reprezintă un prim obiectiv îndeplinit în cadrul demersului ReadyNationRo de creştere a investiţiilor publice în educaţia timpurie de calitate. 

O altă modificare promovată și argumentată de ReadyNationRo, se referă la finanțarea învățământului ante-preșcolar și prevede ca Ministerul Educației să stabilească pentru nivelul ante-presolar o normă de finanțare per capita.  Această modificare, inițiată asemenea celei referitoare la învățământul preșcolar tot de către deputatul Szabó Ödön, așteaptă votul final din Senat, după ce Camera Deputaților a adoptat-o cu unanimitate de voturi.