Fundația Serviciilor Sociale Bethany a încheiat săptămâna trecută a patra ediție a proiectului Școala de Vară. Pe parcursul a două luni de zile, peste 70 de copii de ciclu primar din mediul rural ieșean au frecventat activitățile organizate în cadrul proiectului, menite să îi sprijine în aprofundarea cunoștințelor dobândite pe parcursul anului școlar. 

 

„Educația nu intră în vacanță” este motto-ul proiectului inițiat de Fundația Bethany în anul 2020, un proiect inedit pe care organizația l-a gândit pentru a veni în sprijinul elevilor de ciclu primar din comunele ieșene Vlădeni și Belcești. Astfel, Școala de Vară vizează susținerea educației și a învățăturii prin crearea unui cadru interactiv și chiar distractiv în vederea prevenției abandonului școlar și, implicit, a consolidării cunoștințelor dobândite pe parcursul anului școlar.

 

În acest an, Școala de Vară s-a adresat elevilor de clase primare, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, proveniți din satele Vlădeni, Vâlcelele, Broșteni (comuna Vlădeni) și Liteni (comuna Belcești). Proiectul a fost derulat pe o perioadă de opt săptămâni, în zilele de luni, marți și miercuri, și a cuprins activități susținute de patru cadre didactice.

 

Pe parcursul celor opt săptămâni, studiul și jocurile s-au completat cu exersarea abilităților de scris, citit și socotit, iar activitățile pregătite special pentru copii le-a stimulat curiozitatea și dorința de învățare.

 

Pentru început, elevii au participat la activități de prezentare și de cunoaștere interpersonală, urmând ca pe parcursul următoarelor săptămâni să abordeze diferite teme menite să le consolideze abilitățile de viață independentă. Astfel, programul lor a cuprins o serie de ateliere educaționale ce au abordat teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor, dar și de importanța sportului în viața de zi cu zi, dar și jocuri de identificare a unor reguli și norme de comportare în societate, exerciții de matematică prietenoase, dar și de Limba Română bazate pe povești și jocuri de rol. Pe lângă toate acestea, micii participanți și-au exersat abilitățile de lectură, și-au dezvoltat sau descoperit pasiunile și, nu în ultimul rând, au descoperit lumea meseriilor și ce presupune fiecare activitate în parte, au diferențiat unele ocupații de altele și au analizat mai bine ce vor să se facă când vor crește mari. Nu în ultimul rând, la fiecare final de săptămână, elevii au completat Jurnalul Școlii de Vară, menit să adune la un loc toate amintirile plăcute și învățăturile adunate în cele două luni de zile.

 

Școala de Vară este parte integrată a programului educațional „Școală după Școală”, un program de sprijin de specialitate desfășurat pe tot parcursul anului școlar. Programul este dedicat elevilor de ciclu primar, iar în cadrul acestuia copiii primesc suport la disciplinele Matematică și Limba Română, mese zilnice și, totodată, sunt implicați în activități recreative și de dezvoltare a abilităților de viață independentă. 

 

 

***

Programul educațional „Școală după Școală” este susținut în anul 2023 atât de companii și organizații și de angajații din cadrul acestora, cât și de oameni de bine din comunitate.

 

Companiile și organizațiile de bine din cadrul programului sunt Amazon Development Center Romania, beenear, Bitdefender, BorgWarner, CGM Software Romania, Code932, CUGET SRL, Darius Web Services, e.on - E.ON Software Development, EDUROM & Crosswork, Focality, Gemini CAD Systems Development Center Iasi, HEITS, Maxcode, Ness Digital Engineering Iasi & CLIOTECH, PALIBO, REDDIT, Secours populaire Francais, STELDISROM SRL, Thagora și Valantic. Totodată, programul educațional se bucură de sprijinul oferit de Compania MIGDALIN, partener principal al Balului de La Castel, cel mai mare eveniment filantropic din regiunea Moldovei organizat anual la Iași de Fundația Bethany.

 

 

***

 

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

 

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 29 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.