Colecția Școala de povești de pe platforma educațională www.afostodata.ro va cuprinde, până la finalul anului școlar, încă 8 texte literare care corespund Programei școlare aprobată de Ministerului Educației. Proiectul, susținut de Fundația Nouă ne Pasă, vine în sprijinul copiilor cu deficiență de auz prin traducerea în limba semnelor române a textelor din manual, într-o formă adaptată nevoilor lor, dar cuprinde și repovestiri audio pentru copiii auzitori.

Într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace educaționale diverse. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitățile de copii cu deficiențe de auz din România este faptul că Programa pentru evaluările naționale este aceeași pentru elevii cu și fără deficiență de auz, fără să se țină cont de nevoile specifice. În plus, pandemia nu a făcut altceva decât să confirme nevoia copiilor de a avea access la conținuturi adaptate.

O platformă care să interpreteze textele LSR cât mai aproape de nivelul copiilor de înțelegere poate fi o soluție de integrare mai ușoară în sistemul de învățământ, dar și pentru dezvoltarea unui limbaj comun atât acasă, cât și în sala de clasă”, declară Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.

În acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz în România, dintre care aproape 2.000 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2018).
 
Din echipa proiectului face parte și Claudia Lungu, tânăra hipoacuzică care face interpretarea textelor literare pe site și care cunoaște, prin prisma experienței personale, nevoile copiilor cu deficiență de auz din țara noastră.

Cele 8 povești pot fi folosite gratuit în clasă sau acasă de copiii din ciclul gimnazial direct de pe www.afostodata.ro, dar și descărcate pe telefon, tabletă sau laptop, chiar dacă nu există conexiune permanentă la internet. Poveștile vor fi publicate online și în format audio, așa încât această platformă să poată fi folosită inclusiv în învățământul de masă de toți copiii care iubesc literatura.

Selecția textelor ține cont de unitățile de învățare grupate tematic și cuprinde următoarele titluri: Aleodor Împărat, Legendele Olimpului, Vrăjitorul din Oz, Popa Tanda, Iarna, Baltagul, Robinson Crusoe și O scrisoare pierdută. Pe lângă acestea, în secțiunea specială elevii și profesorii pot găsi alte 15 titluri școlare extrem de utile pentru toți reprezentanții celor 13 școli speciale din România (Abecetarul, Robin Hood, Prâslea cel Voinic, Pupăza din Tei, Crăiasa Zăpezii, Pinocchio, Vizită, Prinț și cerșetor, Cartea Junglei, Micul print, Câinele și cățelul, Somnoroase păsărele, Fram,ursul polar și Dumbrava minunată).

Pe www.afostodata.ro copiii cu deficiență de auz se pot bucura de zeci de povești traduse în limba semnelor române, fișe de lucru și quiz-uri, aici: https://afostodata.ro/scoala-de-povesti/ .

În februarie 2020 platforma a fost omologată pentru această secțiune ca mijloc de învățare de Ministerul Educației pentru învățământul primar și gimnazial – omologat cu nr. 25.894/I/12.03.2020, învățământ special pentru Deficienți de Auz și 25.894/II/12.03.2020 pentru Deficienți de Vedere, dar si pentru învățământul de masă.


***
Despre Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture
Misiunea noastră este să producem conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii, cu sau fără deficiență de auz. Din 2018 construim un concept unic în România în format audio, dar și în limba semnelor române cu povești, basme, povestiri, fișe de lucru și quiz-uri interactive care pot fi accesate GRATUIT ca stream sau download. În plus, punem la dispoziție conținutul audio și ca Podcast în iTunes și Spotify.
2021 – Gala Societății Civile – Premiul I – Programe pentru Tineret
2022 – Gala Dezvoltării Durabile – Mențiune la categoria Punct ochit, Punct lovit cu proiectul Evaluare Națională
Mai multe despre proiect pe https://afostodata.ro/despre-noi-despre/.

Despre Fundația Nouă ne Pasă
Fundația Nouă ne pasă implementează programe ce susțin procesul educational al copiilor și tinerilor din România. Principalele programe ale fundației sunt “ Hai la olimpiadă!” și „Nouă ne pasă” , iar granturile vin in completarea celor două.
Prin programul de granturi Nouă ne pasă, prin care a fost sprijinit proiectul Asociației pentru Educație Digitală Bigger Picture, oferim sprijin financiar proiectelor care propun soluții măsurabile și replicabile pentru problemele cu care se confruntă școala și copiii din România.
Stim că, alături de noi, există multe alte inițiative care urmăresc să crească nivelul general de pregătire, să îmbunătățească procesul educațional sau să le ofere o șansă la educație copiilor din comunitățile dezavantajate, iar granturile Nouă ne pasă sunt o invitație de a acționa împreună pentru o societate cu oameni responsabili și bine instruiți.