Proiectul de educație digitală ”CODE Kids România” se extinde dincolo de bibliotecile publice! Căutăm voluntari responsabili, cu spirit civic și experiență în lucrul cu copiii de gimnaziu! Află ce trebuie să faci și cum poți coordona un club de programare în comunitatea ta, începând din primăvara anului 2021! 
 
Aflat în al cincilea an de implementare, proiectul CODE Kids își continuă misiunea, aceea de a crește gradul de alfabetizare digitală a copiilor de la țară și din orașe mici și de a crea o mișcare națională de coding și STEM (Științe, Tehnologie, Ingineri, Matematică). 
Începând cu anul 2017, Fundația Progress, în parteneriat cu bibliotecile publice locale din 22 de județe, a creat 150 de cluburi de programare pentru copii cu vârste între 10 și 14 ani. Peste 2000 de elevi au avut acces gratuit la educație digitală și-au dezvoltat abilități tehnice, abilități digitale și soft skills. 
 
Ce criterii trebuie îndeplinite de voluntarul care dorește să devină coordonator de club CODE Kids:
  • Să exprime intenția de a crea club de programare până la data de 15 martie 2021, pe adresa de e-mail codekids@progressfoundation.ro 
  • Să aibă peste 18 ani și să fie de acord cu regulamentul intern
  • Să parcurgă o serie de interviuri de selecție
  • Să participe la sesiunile de training
  • Să pună la dispoziție un spațiu cu minimum 3 computere conectate la internet
  • Să formeze echipă de copii (10-14 ani) și să dedice câteva ore pe săptămână întâlnirii cu ei (online sau față în față)
  • Să fie deschis în colaborarea cu Fundația Progress, Simplon România și Biblioteca Publică Locală/Județeană
  • Să își asume coordonarea clubului pe durata unui an de zile, minimum
  •  
    Calitățile coordonatorului de club CODE Kids:
  • Să fie dornic să ajute 
  • Să fie curajos și ambițios,
  • Să își dorească să lucreze într-o rețea națională
  • Să fie perseverent
  • Să fie dispus să încerce lucruri noi
  • Să conștientizeze importanța procesului de învățare

  • Activitatea voluntarilor este foarte importantă, iar pregătirea acestora se va face prin training-uri oferite de reprezentanți ai Fundației Progress și Simplon România, prin parcurgerea unor sesiuni de instruire online sau față în față. 
     
    “Nevoia de a participa la activitățile unui club de coding este mare. În cei 4 ani de activitate, am interacționat cu peste 2000 de copii care m-au motivat să dezvolt alături de echipă acest proiect, astfel încât acum să îl gândim ca un proiect la nivel național. Sunt zeci de mii de copii din mediul rural care nu au nici o oportunitate de a face activități extrașcolare, iar un program precum CODE Kids îi ajută să își dezvolte niște competențe ce țin de integrarea lor în piața muncii a viitorului și în același timp îi ajută să își îmbunătățească rezultatele școlare. Voluntarii și rețeaua de suporteri vor conduce la o mișcare națională CODE Kids și vor contribui la rescrierea viitorului a peste 6000 de copii din mediul rural în următorii 3 ani“ - Ovidiu Ana, Director Dezvoltare Fundația Progress.
     
    Cunoștințele de IT nu sunt obligatorii, dar dacă candidatul are un background de noțiuni de programare atunci ele vor constitui un avantaj în coordonarea clubului CODE Kids, comunitatea fiind gata să înflorească, iar copiii vor fi pregătiți să-și depășească limitele și să pătrundă într-o lume a viitorului, a digitalizării și automatizării mai repede.
     
    Anca este primul voluntar care și-a dedicat timp în folosul educației digitale a copiilor din localitatea în care trăiește. Ea este conștientă că pe termen lung abilitățile de programare și familiarizarea cu tehnologiile vor duce la oportunități profesionale și joburi noi, la care puștii de acum pot avea acces mult mai ușor în viitor. 
     
    ”După 20 de ani petrecuți în teatru și televiziune, în tumultul bucureștean, m-am întors în satul copilăriei mele și m-am gândit mereu ce aș putea dărui comunității. Răspunsul a venit într-o zi în care am prins pe Radio România un interviu despre cluburile de coding CODE Kids. Dar cum fac? Sunt păpușar, nu IT-ist. După ce i-am contactat pe membrii Fundației Progress am aflat că tot ce trebuie este să-mi doresc cu adevărat să mă implic. Astfel, am decis să le ofer copiilor din comună șansa să învețe să codeze, la fel ca și cei din oraș, iar când vor ajunge la liceu, nu vor fi dezavantajați. În CODE Kids, copiii învață alfabetul digital, petrec online timp de calitate, devin creatori de conținut și le este deschisă o fereastră spre viitor” - Anca Artimon, păpușar și jurnalist, primul coordonator voluntar CODE Kids, din comuna Zăbrani, jud. Arad.
     
    Programul CODE Kids este conceput pentru o perioadă de doi ani și propune implicarea liderilor și a coordonatorilor în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. În primul an curriculumul include activități de programare vizuală pe code.org și Scratch, iar în anul al doilea elevii vor fi introduși în lumea AppInventor, Arduino, Wordpress, HTML și a mai multor limbaje de programare.
    Cursurile sunt completate de activități creative, de lucru în echipă și concursuri cu premii.  
    Iar rezultatele parcurgerii cu succes a proiectului vor fi recompensate la CODE Kids FEST – Târgul Național de Știință și Tehnologie, organizat anual pentru echipele de avansați.

    ***
    Despre Fundația Progress
    Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare.
     
    Despre CODE Kids România
    ”CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.
     
    Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în bibliotecile publice din 21 de județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.