Programul de educație financiară Banometru îi susține pe români să scape de îngrijorările legate de bani, prin deprinderea de obiceiuri sănătoase, cum ar fi ținerea unui buget personal și economisirea constantă. Astfel, 89% dintre beneficiari spun că au reușit să facă economii în urma participării la cursurile și ședințele de coaching unu la unu oferite gratuit pe Banometru.ro.

„Am învățat cum să economisim eficient, cum să ne organizăm pentru viitoare evenimente, cum să fim chibzuiți, cum să ținem în frâu cheltuielile, pe principiul “moft sau necesitate”, cum să ne ascultăm și să ne înțelegem unul pe celălalt, cum să completăm golurile ce apar uneori în relație. Am creat fondul de urgență și după ce va fi acoperit vom începe fondul de economii.” (Dana și Orlando, cuplu participant la programul Banometru)

Lansat în 2016 în parteneriat de către Asociația Educație pentru Viață Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank, Banometru vine în ajutorul românilor care se află în dificultate și le oferă resurse gratuite pentru a-și redobândi sănătatea financiară. Printre acestea se numără cursuri, webinarii, articole și calcule exemplificate, precum și până la patru ședințe individuale de coaching cu un consultant financiar independent. În perioada 2016-2020, Banometru a ajuns în total la 8.496 de persoane din toată țara, dintre care 2.451 au luat parte la coaching și ateliere, toate gratuite.

În urma unei analize efectuate de echipa de proiect, a reieșit că bugetul personal este esențial pentru ca participanții să aibă o viață financiară sănătoasă. Motivul este că bugetul le oferă vizibilitate asupra veniturilor, cheltuielilor și investițiilor și îi ajută să conștientizeze obiceiurile care îi susțin sau îi împiedică să își atingă obiectivele. Înainte să se alăture programului, 35% dintre participanți aveau un buget, în timp ce după trei luni de la intrarea în program, 80% dintre participanți au afirmat că își fac în mod regulat bugetul. Mai mult, dacă inițial doar 50% dintre beneficiari țineau evidența cheltuielilor, acum acest procent a crescut până la 68%.
Pentru 82% dintre beneficiari, Banometru a fost primul program de educație financiară la care au participat și îl consideră un pas important în dezvoltarea lor personală.

Jumătate dintre cei care au participat la programul Banometru în ultimul an au declarat că principala îngrijorare legată de bani era aceea de a fi prinși nepregătiți în situații neprevăzute precum îmbolnăvirea sau pierderea locului de muncă.

Alte motive pentru care participanții au luat decizia să se înscrie la cursuri și să parcurgă ședințele de coaching financiar au fost dorința de a trăi o viață liniștită, în care să aibă control asupra banilor (33%) și dorința de a avea o sursă suplimentară de venit (33%). Multe persoane cu venituri peste medie, fără fonduri de rezervă, cu vârsta de peste 40 de ani, și-au dat seama că au nevoie de un plan concret pentru pensie.

De asemenea, cu cât participanții au trecut prin mai multe componente ale programului Banometru – cursuri, coaching, programe din comunitate, cu atât mai stabil a fost comportamentul lor financiar după un an. Impactul se păstrează semnificativ chiar și după acest an, când 61% dintre participanți folosesc bugetul ca instrument de gestionare a finanțelor proprii.

Persoanele interesate să aibă o relație mai bună cu banii își pot face cont gratuit pe platformă: https://banometru.ro/inregistrare-utilizator-nou

***
Despre Banometru
Banometru este un program gratuit, ce oferă sprijin celor care doresc să devină sănătoși din punct de vedere financiar. Realizat în parteneriat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank, el oferă resurse gratuite precum sesiuni individuale de coaching, unde participanții beneficiază de sprijinul unui coach financiar independent pentru a crea și urma un plan potrivit lor. În plus, aceștia au acces la cursuri ușor de înțeles (Cât valorează o oră din viața ta?, Bugetul personal, Transformă-ți abilitățile în bani, Matematica unui credit etc.) și ateliere (Strategii de făcut bani acasă, 5 pași simpli către sănătatea financiară, Cum gestionăm crizele financiare în cuplu etc.), devin parte dintr-o comunitate prietenoasă și au la dispoziție resurse practice online (Modele de bugete, Calculatoare de economisire și creditare, Dicționar de produse financiare etc.) pentru a ajunge la o relație echilibrată cu banii.

Impactul Banometru asupra sănătății financiare a beneficiarilor a fost recunoscut și recompensat prin primirea distincției GOLD la categoria Educație Financiară din cadrul Community Index, primul și singurul index pentru programe și proiecte de investiții comunitare din România.