• Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments Romania lansează proiectul „Fete în silvicultură” dedicat cultivării interesul fetelor pentru profesiile din domeniu.
  • Etapa pilot a proiectului se va desfășura în colaborare cu 16 școli gimnaziale și licee din județele Iași, Neamț, Vrancea.
  • Prin intermediul activităților din proiect, tinerele vor beneficia de activități learning by doing care contribuie la stabilirea obiectivelor personale și la pregătirea lor pentru viitorul academic și profesional.

 

Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments Romania lansează, în ediție pilot, „Fete în silvicultură” – un proiect pentru orientarea și încurajarea tinerelor spre profesii din domeniul silvic.

 

Proiectul include o componentă special adresată elevelor, care facilitează înțelegerea mai profundă a domeniului și explorarea opțiunilor de carieră precum inginer silvic, tehnicieni silvici, pădurar, sau oricare alta meserie ce are in centru managementul pădurilor, dar și o componentă cu adresare generală care încurajează lucrul în echipă, exersarea abilităților în activități learning by doing și planificarea viitorului profesional în raport cu educația și competențele necesare.

 

În anul școlar 2023-2024, proiectul „Fete în silvicultură” se desfășoară în 16 școli gimnaziale și licee[1] cu profil silvic din județele Iași, Neamț și Vrancea și are ca obiectiv general sprijinirea tinerilor, în special a fetelor, în etapa de tranziție de la o etapă de studii la alta, ajutându-i să-și dezvolte o atitudine pozitivă față de educație și de cariera lor viitoare.

 

Prin activitățile propuse în cadrul proiectului, tinerii descoperă în mod practic avantajele educației pe termen lung, identifică abilitățile, interesele și valorile personale, exersează luarea deciziilor ținând cont de opțiuni și cost de oportunitate. În plus, proiectul creează oportunitatea interacțiunii tinerilor cu voluntarii Ingka Investments Romania și, astfel, accesul la modele profesionale, studii de caz și activități tip job shadow care le vor oferi o perspectivă autentică asupra diverselor profesii din domeniul silvic.

 

„Fete în silvicultură” este o oportunitate pentru ca tinerele să-și exploreze pasiunea pentru natură și să își dezvolte interesul și motivația pentru a urma profesii specifice domeniului silvicultură, care în mod tradițional sunt considerate preferate de băieți. În etapa pilot, peste 150 de tinere vor participa la activități la clasă, alături de colegii lor precum și la activități speciale în care vor interacționa cu profesioniști din domeniu.

 

 

***

 

[1] Școlile participante la proiectul pilot

IAȘI: Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Școala Gimnazială Mădârjac, Școala Gimnazială Dimitrie Sturdza Popești, Școala Gimnazială Veniamin Costachi Sinești; NEAMȚ: Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț, Școala Gimnazială Regina Maria Bicaz, Școala Gimnazială Grigore Ungureanu Ceahlău, Școala Gimnazială Dămuc, Școala Gimnazială Hangu, Școala Gimnazială Iustin Pîrvu Poiana Teiului, Școala Gimnazială Tămășeni, Școala Gimnazială Iulia Hălăucescu Tarcău; VRANCEA: Liceul Simion Mehedinți Vidra, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu Mărășești, Școala Gimnazială Câmpuri, Școala Gimnazială Regina Maria Vintileasca.