Si, pana la urma, ce motive ar avea jurnalistii din juriul Burselor Superscrieri/BRD pe tema educatiei publice sa candideze cu propriile proiecte la un astfel de program - in cazul in care nu ar fi jurati?
 
Pentru fiecare Domn Trandafir care schimba ceva.
„Pentru ca fiecare dintre noi l-a intalnit, intr-un fel sau altul, pe Domnul Trandafir, doar ca sub alt nume, si a-i spune povestea e singura cale de a-i multumi; si pentru ca reforma invatamantului se va face, daca se va face vreodata, cu oamenii si prin oamenii sai buni, cati mai sunt”. 
Vlad Petreanu, jurnalist Europa FM, jurat Superscrieri
 
Pentru ca parintii sa decida corect viitorul copiilor lor.
„Cunosc multi parinti dezorientati. Confuzia care reiese din mesajele pe care le dau oficialii si ceea ce vad ei in scoli este majora. Peste asta se aplica nivelul informatiilor venite din afara. Parintii citesc despre metode si performante din scoli straine. Le-ar vrea si aici, dar in scoala romaneasca nici macar diagnosticele nu sunt puse corect. As aplica la o bursa cu gandul ca, daca macar unuia dintre acesti parinti i-ar fi mai clar care este decizia corecta pentru copilul sau dupa ce a citit un text scris de mine, atunci a meritat efortul”.
Teodor Tita, jurnalist, jurat Superscrieri
 
Pentru ca e un subiect tragic.
„[Bursele Superscrieri/BRD] mi-ar da timp sa fac un subiect fffff important, dar care rar ajunge la stiri pentru ca nu e scandalos, desi e tragic”. 
Vlad Mixich, jurnalist Hotnews, jurat Superscrieri
 
Pentru ca educatia e peste tot.
„Am inceput jurnalismul la o publicatie studenteasca si toate subiectele aveau legatura cu domeniul educatiei. Mereu, cand vad un subiect despre educatia noastra in publicatiile mari, ma bucur si ma gandesc la abordari noi si interesante pentru, probabil, cel mai pretentios public. Cititorii de reportaje si investigatii pe teme de educatie intotdeauna sunt interesati si foarte critici, pentru ca ori sunt parinti ingrijorati, ori copii cu emotii sau chiar profesori care cunosc perfect fenomenul”. 
Liviu Iolu, jurnalist Adevarul, jurat Superscrieri

Pentru ca astfel capatam o voce si noi, cei din afara sistemului.
„Dupa 25 de ani de continua reforma, sistemul educational continua sa aiba nevoie de prospetime, de idei noi. De fiecare data ideile au fost apanajul, proprietatea celor din sistem. Ei au stiut mereu ce trebuie facut, desi educatia inseamna si elevi, si parinti, studenti, societate civila, dar si idei din afara. Iar Bursele Superscrieri pot fi tocmai o astfel de oportunitate. De analiza din afara, detasata sau subiectiva. Bursele Superscrieri e locul prin care opinia, analiza, critica unui sistem din care toti suntem parte se poate face auzita. In fond, la fotbal si la scoala toti ne pricepem. Unii mai mult sau mai putin.  Depinde de cat de mult le-am frecventat/practicat”.  
Dan Duca, jurnalist Realitatea.net, jurat Superscrieri
 
Pentru o ambitie personala de autor.
„Am sa raspund ca Mallory, intrebat de ce incearca sa cucereasca Everestul: pentru ca exista!”  
Irina Pacurariu, jurnalist TVR, jurat Superscrieri
 
Pentru ca nu e despre „candva”, ci despre „maine”.
„Pentru ca povestea adevarata a invatamantului, stim asta cu totii, nu e nici in stirile despre olimpici, nici in cele despre profesori abuzivi - e undeva intre. O bursa mi-ar da contextul sa spun - dintr-un unghi ales de mine - aceasta poveste. Cand vorbesc de context nu ma refer la componenta financiara a bursei, care nu e nici ea deloc de neglijat - ci la faptul ca as pune in fine ideea pe hartie, as structura-o, mi-as face un plan si m-as pune pe treaba. Fiecare jurnalist are lista lui de «as vrea sa scriu despre cutare, dar n-am timp/bani acum, las' ca o sa eu scriu candva, cand stelele se vor alinia». Bursa e catalizatorul perfect care face ca acel «candva» sa inceapa chiar maine". 
Mona Dirtu, jurnalist, mentor al echipelor de bursieri
 
Pentru cei care se regasesc in macar unul din aceste sapte motive de a scrie despre educatie - si, fireste, pentru cei care au propriile lor motive, la fel de valoroase -, iata si detaliile: 

Bursele Superscrieri/BRD, o initiativa a Fundatiei Friends For Friends in parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, ofera 6 burse in valoare de 2.000 de euro fiecare autorilor de non-fictiune care vor sa realizeze proiecte jurnalistice complexe pe tema invatamantului preuniversitar de stat.
 
Data limita de depunere a propunerilor de proiecte e 7 iunie 2015. Scopul, criteriile si detaliile despre formularul de aplicatie le gasiti aici.