Teach for Romania, alături de partenerii săi, a anunțat în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural, desfășurată la Ateneul Național din Iași, cei 5 profesori câștigători la cele 5 categorii de premiere. Aceștia predau în școli rurale din județele Argeș, Călărași, Iași, Olt și Timiș.

Profesorii câștigători:

Categoria: Prevenirea abandonului școlar
Locul I, Nicoleta Maria Gavrilă – învățător, Școala Primară Nr. 1 Valea Mănăstirii, Țițești, județul Argeș
Locul II, Marinela Culea – director, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești, județul Ilfov
Locul III, Cătălina Geantău – învățător, Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Țibana, județul Iași

Categoria: Dezvoltarea literației
Locul I, Valeria Florentina Neagu – profesor, Școala Gimnazială Nr. 1, Curcani, județul Călărași
Locul II, Maria Fazakas – învățător, Școala Gimnazială Ip, județul Sălaj
Locul III, Daniela-Paraschiva Danka – profesor, director adjunct, Școala Gimnazială Roșia, județul Sibiu

Categoria: Dezvoltarea abilităților socio-emoționale
Locul I, Angelica Cocea – învățător, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp”, Țibănești, județul Iași
Locul II, Elena Grădinaru – învățător, Școala Gimnazială „Ion Ghica” Tortoman, județul Constanța
Locul III, Elena Spiridon – învățător, Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”, Șinca Veche, județul Brașov

Categoria: Dezvoltarea leadership-ului la elevi
Locul I, Iulia Mihalache – învățător, Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt, județul Olt
Locul II, Daniela Eugenia Dinu – profesor, Școala Gimnazială Rusănești, Fârtățești, județul Vâlcea
Locul III, Tatiana Cristian – profesor, Școala Gimnazială „Prof General Gheorghe Gheorghiu”, Gologanu, județul Vrancea

Categoria: Implicare în comunitate
Locul I, Flavia Lorena Cut Lupulescu – director, Școala Gimnazială Boldur, județul Timiş
Locul II, Bogdan Mira - profesor, Școala Gimnazială Slimnic, județul Sibiu
Locul III, Maria Cleopatra Stoicescu – profesor, Școala Profesională Starchiojd, județul Prahova

Gala Profesorul Anului din mediul rural, ediția 2023, a fost transmisă live pe pagina de Facebook Teach for Romania (aici).

Printre invitații care au participat la eveniment s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile, mediului de afaceri, elevi și jurnaliști. Invitați speciali au fost Ionuț Soleanicov – Co-Fondator Teach for Romania, Miruna Croitoru – Președinte Consiliul Național al Elevilor, Ioana Diaconu – Câștigătoarea Categoriei „Implicare în Comunitate”, Gala Profesorul Anului din mediul rural, ediția 2022, și elevele Denisa Nedelcu și Elena Bucos de la clasa Aurorei Enache, Câștigătoarea Categoriei „Dezvoltarea leadershipului la elevi”, Gala Profesorul Anului din mediul rural, ediția 2022, care au avut discursuri tip TEDx pe una dintre temele abordate: cum văd elevii rolul școlii, abandon școlar, literație, echitate, implicare comunitară.

Ionuț Soleanicov, Co-Fondator Teach for Romania: „Acum 10 ani am fondat Teach for Romania cu o viziune simplă dar și complexă în același timp. Viziunea era să oferim educație de calitate pentru fiecare copil din România. În vizitele mele în școli din sate, școli izolate, am văzut exemple de profesori extrem de dedicați, care făceau lucruri extraodinare cu elevii lor. Așa am văzut că se poate! Că e posibil ca în condiții grele, anumiți profesori să facă o schimbare reală. Dar vedeam și foarte multe provocări cu care aceștia se confruntau. Așa că, în urmă cu aproape 10 ani a devenit foarte clar că mediul rural este o prioritate în strategia Teach for Romania. Ne-am dat seama că trebuie să demonstrăm că se poate să faci educație bună și în cel mai izolat loc și în locul cu cele mai mari provocări. Mulțumesc și comunității Teach for Romania, care este din ce în ce mai numeroasă, pentru că ne-ați arătat cât de greu este să faci educație reală în contexte dificile și ne-ați inspirat prin ce ați făcut și ce faceți la clasă, demonstrând mie și tuturor că este posibil și sunt convins că împreună vom putea duce schimbarea în educația din România, de care este așa mare nevoie.”

***

Parteneri strategici: LIDL România și BCR.

Parteneri jurizare: Ministerul Educației, Universitatea București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași, Consiliul Național al Elevilor, Fundația Noi Orizonturi, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Asociația Zi de Bine, UNICEF, PEPCO România, Allianz Services, Rețeaua privată de sănătate„Regina Maria”, Festivalul Boovie, BCR, Asociația Pirita Children și Fundația Autonom.

Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Consiliului Județean Iași, în parteneriat cu Inspectoratului Școlar Județean Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Ateneul Național din Iași.

Mai multe detalii: teachforromania.org/gala-2023.


Descriere Teach for Romania:
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2022-2023, 130 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 113 școli, din 21 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 221 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii.