Evenimentul organizat de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) în cadrul Meet and Code a fost ales finalist de către un juriu internațional din cele peste 800 de evenimente organizate în 35 de țări europene care au aplicat la competiția Meet and Code 2020.

Programul Meet and Code, coordonat în România de către Asociația Techsoup, susținătoarea activităților Europe Code Week, și-a continuat exclusiv online călătoria digitală în anul 2020. Peste 39.000 de copii și tineri din 35 de țări europene au participat la 1.324 de evenimente online de programare și tehnologie aliniate cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week. Organizatorii și participanții s-au adaptat astfel provocărilor cauzate de pandemie și au creat evenimente inedite de tehnologie în mediul virtual.

În plus față de acordarea finanțărilor pe proiecte, Meet and Code a oferit și premii pentru cele mai creative și originale evenimente online prin care organizațiile nonprofit și-au propus să atragă copii și tinerii spre programare și tehnologie. Premiile au fost acordate în cadrul unei ceremonii online desfășurate pe 16 martie 2021 pentru cinci categorii: Girls do IT!, Community, Diversity, Code for the Planet și Code for Europe.

În cadrul categoriei Diversity, unul din cele 3 evenimente finaliste a fost evenimentul “Programarea pe nevăzute: de unde începem?” organizat de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS). În cadrul atelierului introductiv in programare, 20 de adolescenți cu deficiențe de vedere au făcut primii pași în lumea codului. Activitățile au contribuit și la dezvoltarea ghidului "Primii pasi in programare, utilizând cititorul de ecran" pentru adolescenți nevăzători.
 
“Ne bucurăm că evenimentul "Programarea pe nevăzute: De unde începem?", pe care l-am organizat în octombrie 2020, este printre finaliștii Competiției Meet and Code. Pentru noi este esențial să ducem mai departe cursurile de programare pe care le-am început în 2018 la Clubul de Mobilitate Urbană. Iar acum, să vedem că activitatea noastră este recunoscută la nivel european de Meet and Code ne determină să continuăm, e o recunoaștere a muncii noastre incluzive. Mai ales că vedem impactul direct al acestor cursuri asupra tinerilor nevăzători: deseori sunt baza pentru o carieră în IT, și, implicit, pentru independența lor, un obiectiv esențial în dezvoltarea ca viitori adulți.” - Alex Cucu, TechLead AMAIS

***
Despre Organizația AMAIS


Organizația AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015 cu misiunea de a crea contexte de socializare între persoanele tipice și cele cu dizabilități prin proiectare, consultanță și organizare de evenimente incluzive.

Despre Meet and Code 2020 în România

Meet and Code 2020 a susținut peste 4.000 de elevi și tineri din toate regiunile țării să descopere online tehnologia și programarea într-un mod interactiv și distractiv, în perioada 1 septembrie - 31 octombrie 2020. 71 de organizații nonprofit au organizat ateliere cu și despre ozoboți, micro:bit, Scratch, Arduino, Lego, drone și nu numai. Participanții din cele 106 evenimente au utilizat tehnologia și liniile de cod pentru a rezolva probleme din comunitate și a-și dezvolta abilitățile de muncă în echipă, creativitate și creare de produse. Suma finanțărilor acordate a fost de peste 31.000 de EURO.

Impactul Meet and Code 2020 la nivel european

Începând de anul acesta, Ministerul Federal de Interne, Construcții și Patrie din Germania s-a alăturat ca partener al inițiativei Meet and Code. În perioada iulie - decembrie 2020, Germania a asigurat președinția Consiliului Uniunii Europene și a fost responsabilă pentru progresul legislației UE.

În perioada noiembrie - decembrie, Universitatea din Mannheim (Departamentul Sustainable Business) a realizat un studiu de impact în rândul organizatorilor și participanților Meet and Code. Câteva dintre principalele rezultate:

•    87% dintre participanți au fost de acord că toate evenimentele au reprezentat o experiență plăcută și că așteptările lor de învățare au fost depășite
•    8 din 10 participanți au indicat că vor să învețe mai multe noțiuni de programare și că doresc să participe în  program și anul viitor
•    66% dintre organizațiile non-profit beneficiare au declarat că nu ar fi putut organiza evenimentele fără finanțarea Meet and Code

Cele 4 ediții Meet and Code din România

Meet and Code a însemnat până acum peste 12.000 de elevi și studenți din toate regiunile țării care au descoperit offline și online tehnologia și programarea altfel decât o fac în mod curent. Peste 88.000 EURO au fost acordați pentru a finanța 295 de evenimente locale.
 
Despre Asociația Techsoup


Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

#meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup