30 de tineri artişti plastici şi muzicieni proveniți din familii cu venituri reduse vor fi sprijiniți pe parcursul anului 2020 de Fundația Regală Margareta a României, în cadrul celei de a XIII-a ediții a programului „Tinere Talente”. Sprijinul constă în burse, sesiuni de mentorat şi promovare, care le vor da tinerilor posibilitatea să-și dezvolte potențialul artistic. 
 
Din cei 30 de tineri artiști care vor primi bursa Tinere Talente în 2020, 26 au fost aleși de către un juriu de specialitate, în urma unei selecții naționale care a avut loc în luna ianuarie. Acestora li se alătură 4 foști bursieri, alumni ai programului, care își vor continua pregătirea, dar vor avea și rolul de lideri, îi vor inspira pe noii bursieri și le vor oferi sfaturi practice din experiența acumulată până acum.  
 
Tinerii selectați au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani și studiază la licee sau universități de arte plastice și muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Piatra-Neamț, Ploiești și Timişoara. Aceștia vor avea un plan de dezvoltare artistică, prin sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, susținute de artiști consacrați, în cadrul unei tabere de creație, dar și oportunități de promovarea a operei lor prin evenimente organizate de Fundație si parteneri ai programului.
 
 
Bursa Tinere Talente în valoare de până la 2.000 Euro se acordă fiecărui bursier pe perioada unui an calendaristic. Sprijinul financiar le permite tinerilor să își achiziționeze materiale necesare studiului, accesorii și instrumente muzicale, ustensile și materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice. Tinerii au oportunități de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu importanți oameni de cultură. 
 
În 2019 au fost organizate 28 evenimente de promovare a bursierilor - concerte, recitaluri sau expoziții de arte vizuale. Printre partenerii instituționali s-au numărat Filarmonica George Enescu, Teatrul Național București, Elite Art Gallery, Muzeul de Etnografie Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Muzică din București, Muzeul Național de Artă al României. De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la 12 mentorate și sesiuni de discuții cu artiști consacrați, 6 întâlniri de dezvoltare personală, 7 masterclass-uri şi workshop-uri, 6 vizite ghidate la muzee de artă și case de artiști. Mentorii tinerilor muzicieni au fost soprana Cellia Costea, dirijorul Constantin Adrian Grigore, cornistul Cristian Borcan, dirijorul Gabriel Bebeșelea, pianista Raluca Ouatu, tenorul Teodor Ilincăi, pianista Verona Maier. Pentru tinerii artişti vizuali, în 2019 au fost mentori Carmen Apetrei – grafician, Gabriela Tofan – sculptor, Ileana Dana Marinescu- artist vizual, Virgil Scripcariu – sculptor, Irina Florescu – artist vizual, Ana Neagoe – grafician.
 
De-a lungul timpului, programul Tinere Talente a susținut peste 300 de tineri să își împlinească viitorul artistic,  asigurând valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. În decursul a 12 ani, Fundația Regală Margareta a României  a investit aproape 1,5 miliaone de euro în viitorul artistic al României, fonduri strânse în cadrul Concertului Regal caritabil organizat anual la Ateneul Român. În prezent, mulți dintre bursierii susținuți au o carieră de succes în domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt instrumentiști în orchestre naționale și de tineret, performează în calitate de soliști sau sunt angajați ai unor instituții culturale de profil, din țară și din străinătate. Artiștii plastici realizează lucrări și expoziții și își promovează operele într-un mediu de elită. 
 
Tinere Talente a fost recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în anii 2013 și 2015 și a primit locul II la aceeași categorie în 2019.
 
Parteneri Tinere Talente 2020: Kaufland România, Fundația Globalworth
 
Sponsori: Kultho, Groupe Renault, Sofmedica, PPG Romania, Negro 2000, Telus Romania, Enayati Group, Easy Print Services, Residence Hotels, Hotel Siqua, Film Experience.

***
Despre programul național Tinere Talente
Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Ca răspuns la această problemă, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național pentru a sprijini și promova acești tineri artiști talentați, care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Tineri artiști cu vârsta între 14 şi 24 de ani care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România sunt ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică.
 
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.