SOS Satele Copiilor România lansează un nou apel pentru susținerea copiilor vulnerabili. În România, peste 8.000 de copii (1)  sunt separați anual de familie și ajung în sistemul de protecție specială. An de an, acești copii trec prin trauma separării, care lasă urme grele și vine cu o avalanșă de gânduri și frici pentru ei.

Campania “O vorbă bună” încurajează publicul larg să adune fapte și vorbe bune - o donație de 4 euro lunar pentru copii, prin SMS cu textul “MAMA” la 8864 sau online pe www.sos-satelecopiilor.ro și un mesaj vocal de încurajare, care să le alunge îngrijorările, în momentele în care au nevoie. Mesajele de încurajare se pot transmite prin intermediul aplicației WhatsApp Messenger, la numărul 0786 679 298. Mai mult decât atât, cei care trimit mesaje vocale au oportunitatea de a deveni protagoniștii Audiobook-ului de Vorbe Bune, un material suport la care vor avea acces copiii din programele SOS.

„Dragi copii, sunt mândră de fiecare dintre voi. De fiecare reușită, de fiecare pas spre bine, pe care l-ați făcut de când ați intrat în Familia SOS. Să nu uitați niciodată, Satul SOS rămâne mereu deschis pentru voi, de câte ori veți avea nevoie, chiar dacă sunteți mari, pe picioarele voastre! Duceți mai departe, în viață, tot ce ați luat bun în anii petrecuți în căminul SOS și urmați-vă, mereu, visul! Cu aceste “vorbe bune”, pe care le transmit din suflet, aș vrea să deschid seria mesajelor de încurajare pentru copiii și tinerii din programele SOS Satele Copiilor. Îi invit pe toți cei care doresc să se implice pentru copiii vulnerabili să facă o donație lunară și să transmită un mesaj copiilor care au mare nevoie de o vorbă bună, de o încurajare. Mulțumim, totodată, tuturor celor ne-au fost alături, în cei aproape 30 de ani de activitate, cu fapte bune, cu implicare și cu vorbe bune pentru copiii greu încercați.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.

Unde e locul meu?
De ce nimeni nu mă ia în brațe?
De ce mi se întâmplă mie asta?
De ce nu mă vede nimeni?


Sunt întrebări pe care copiii din sistemul de protecție și le pun frecvent. Spotul campaniei descrie trecerea de la incertitudinea, neliniștea și șocul pe care copiii îl experimentează după separarea de familia biologică, la starea de echilibru și de bine, la care Mama SOS are o contribuție considerabilă. În spot, o prezentăm chiar pe Lucia Minea, Mamă SOS timp de 28 de ani pentru 30 de copii și tineri din programul SOS din București. Mama Lucia este una din primele Mame din Familia SOS, care s-a dedicat, zi de zi, copiilor aflați în nevoie.

„În toți acești ani, le-am fost alături mereu și i-am învățat că trebuie să construim o relație bazată pe încredere. I-am încurajat mereu să ne spunem îngrijorările fără teamă, fiindcă împreună putem fi mai puternici și depășim momentele dificile. Sunt aproape și acum de cei mai mulți dintre copiii pe care i-am crescut, ne sunăm, ne vizităm, îmi cer sfatul când au nevoie. Unii au copii, la rândul lor și îmi spun, deseori, că îi educă după modelul meu. Sunt ani extrem de valoroși din viața noastră, de care mi-e dor. Mi-e dor să ne strângem seara în jurul mesei și să povestim vrute și nevrute.” Lucia Minea, Mamă SOS program București.

Mama SOS este cea care are grijă de copii de la intrarea în programul SOS și până aceștia trec în viața independentă, la vârsta maturității. Sistemul SOS este unul integrat, în care fiecare copil primește sprijinul de care are nevoie, astfel încât să crească într-un mediu cât mai aproape de cel familial, dar și cu specialiști pregătiți pentru provocările copiilor cu traume.
De aproape trei decenii, SOS Satele Copiilor România este alături de copiii aflați în situații dificile și oferă o familie iubitoare copiilor care au rămas fără sprijinul parental, în timp ce îi susține și protejează și pe cei care riscă să-l piardă. Din 1993 și până acum, sute de copii au crescut în casele SOS și alte mii au putut rămâne în familia lor, prin intervenția SOS. În acest moment, peste 1000 de copii sunt sprijiniți în mod direct și alte mii de beneficiari sunt parte din proiectele derulate de asociație, inclusiv programul SOS de urgență pentru familiile din Ucraina.
Printr-un SMS cu textul “MAMA” la 8864, oricine se poate alătura cauzei SOS Satele Copiilor cu o donație de doar 4 euro lunar, pentru copii. Donatiile se pot face și pe website-ul asociației www.sos-satelecopiilor.ro, în contul bancar RO84BACX0000001080003013 sau prin intermediul platformei Revolut, secțiunea Donații. În plus, pe website-ul asociației, se pot realiza donații în criptomonede. Alături de donație, fiecare om de bine este îndemnat să trimită o vorbă bună copiilor din programele SOS.

În cazul donațiilor prin SMS, suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Campania de donații prin SMS este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

(1) Sursa: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

***

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 138 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor oferă o familie iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și îi susține și protejează pe cei care riscă să o piardă. În cei aproape 30 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor România a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile. Anul acesta, SOS Satele Copiilor a lansat programe dedicate famililor din Ucraina, prin care acestea primesc cazare, masa caldă, activități educaționale și de timp liber, consiliere.
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.

Mai multe detalii regăsiți pe canalele SOS:
Pagina oficială a campaniei: sos-satelecopiiloro/ovorbabuna
Spotul campaniei: https://youtu.be/XgARQFh7x5I
Website: sos-satelecopiilor.ro
Facebook: SOSSateleCopiilor
Instagram: sos_satelecopiilor