Mădălina Bârsan, Lavinia Curecheriu, Luminița Confederat și Dumitrița Rugină sunt laureatele din acest an ale programului de burse naționale L’Oréal - UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă”, fiecare obținând câte un grant de 42.000 de lei, cu care să își finanțeze activitățile de cercetare. Cu ocazia închiderii ediției 2017 a programului de burse ”Pentru Femeile din Știință”, partenerii L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au fost discutate demersurile necesare susținerii cercetătoarelor din România. 

O finanțare mai consecventă, o infrastructură mai generoasă și mai multe investiții în educația tinerelor: acestea sunt câteva dintre necesitățile cercetătoarelor din România.

• Patru cercetătoare au fost premiate în cadrul ediției din 2017 a programului național de burse L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”
• Cu această ocazie,  oameni de știință, academicieni, lideri de opinie și jurnaliști au dezbătut rolul femeilor în știință și au identificat măsuri pentru a stimula prezența lor în acest domeniu
• Printre acestea se numără asigurarea unei finanțări consecvente, o infrastructură de cercetare mai generoasă, dar și investiții în orientarea către știință a tinerelor talente
    
La masa rotundă organizată marți, 30 mai, au participat reprezentanți ai celor două organizații, cadre universitare, academicieni, directori ai unor institute de cercetare, lideri de opinie, membri ai juriului, câștigătoare ale burselor și jurnaliști. Dezbaterea moderată de Melania Medeleanu s-a axat pe rolul femeii în știință, în contextul în care doar 3% dintre persoanele din România active în domeniile tehnice și ale știintei sunt femei. 
 
Una din concluziile la care a ajuns dezbaterea a fost că activitatea cercetătorilor din România nu este suficient cunoscută și că directorilor de institute le lipsește predictibilitatea finanțării. Totodată, s-au pus în discuție motivația materială a tinerilor cercetători, dialogul cu autoritățile, necesitatea ca acestea să se concentreze pe atragerea de finanțare prin proiecte internaționale și solidaritatea dintre femeile din știință. Printre măsurile identificate la masa rotundă, necesare pentru a stimula accesul femeilor la profesii din domeniul științei s-au numărat asigurarea unei finanțări consecvente, o infrastructură de cercetare mai generoasă, dar și investiții în orientarea către știință a tinerelor talente. 
 
„Accesul femeilor la știință s-a dovedit a fi un aspect foarte valoros pentru dezvoltarea proiectelor, pentru cercetare și îmbunătățirea calității vieții. Astăzi, provocarea este să creștem numărul celor implicate în domeniile științifice și tehnice, deoarece reprezintă doar 3% din populația activă din aceste sectoare. Lumea are nevoie ca ele să fie în știință! Acesta este și motivul pentru care am vrut să organizăm această dezbatere cu experți și foste câștigătoare ale programului de burse naționale  «Pentru femeile din știință», pentru a înțelege mai bine ce trebuie făcut pentru a atrage mai multe femei și mai multe eleve către domeniile științifice”, a declarat Gilles Antoine, Country General Manager L'Oréal România.  
 
„Considerăm implicarea femeilor în cercetarea științifică un factor cheie pentru progresul economic, social și cultural. În acest context, Comisia Națională a României pentru UNESCO și L'Oréal  România continuă în acest an competiția lansată în 2010 prin programul național de burse. Ediția din 2017 care abordează domeniile Științelor Fizice și Științelor Vieții s-a demonstrat a fi foarte atractivă in rândul comunității științifice. Am reușit să transmitem un mesaj optimist tinerelor cercetătoare și să încurajăm toate participantele și câștigătoarele să își urmeze vocația în domeniul științei și să continue munca de cercetare”, a afirmat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO.  
 
Masa rotundă pe tema rolului femeilor din știință a fost organizată cu ocazia anunțării câștigătoarelor ediției din 2017 a programului național de burse L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”. Câștigătoarele celor patru burse acordate anul acesta sunt Mădălina Bârsan și Lavinia Curecheriu pentru categoria Științe Fizice și Luminița Confederat și Dumitrița Rugină, în categoria Științele Vieții.
 
Mădălina Bârsan studiază proprietățile coenzimei Q în structurile polimerice hibride de ciclodextrină, ca marker pentru stresul oxidativ. Este cercetătoare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), a absolvit Facultatea de Chimie și deține un master în electrochimie și un doctorat în biochimie.
 
Lavinia Curecheriu este doctor în fizică, asistent universitar la  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cercetătoare științifică la aceeași instituție. Proiectul pentru care a obținut bursa se concentrează asupra temei compozitelor polimerice proiectate pentru electronica flexibilă. 
 
Luminița Confederat este doctorandă  la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în cadrul Departamentului de Chimie Farmaceutică. Luminița a absolvit Facultatea de Farmacie, este doctorand în farmacie clinică și, pentru a avea o viziune completă asupra ariei de cercetare căreia i s-a dedicat, urmează și cursurile Facultății de Medicină. Proiectul pentru care a primit finanțare în cadrul competiției analizează modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor și dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-țintă aplicabile tratamentului diabetului zaharat.
 
Dumitrița Rugină, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, este specializată în biochimie vegetală și agroalimentară, biochimie analitică, biotehnologii și biologie celulară. Proiectul pentru care i s-a decernat bursa abordează problematica micropurtătorilor biocompatibili dezvoltați pentru a transporta antocianine în celulele tumorale ale pielii. 

Programul de burse naţionale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” s-a desfășurat în perioada februarie – mai 2017 și s-a adresat cercetătoarelor din România cu vârsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.
 
Lansat în 1998 la nivel internațional, în România, programul se desfășoară din anul 2010. La nivel local, până acum au fost acordate burse în valoare de 714.000 de lei pentru 17 femei de știință. Proiectele premiate au fost alese din aproximativ 300 de dosare înscrise de la lansarea programului. Anul acesta s-a derulat cea de-a opta ediție a programului, iar numărul burselor s-a dublat față de edițiile precedente. 

***
Compania L’Oréal, înfiinţată de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, în timp, liderul mondial în industria frumuseţii, datorită abordării ştiinţifice riguroase, ambiţiei de a cuceri pieţele internaţionale şi căutării permanente a inovaţiei şi calităţii. Departamentul de cercetare şi dezvoltare al grupului – care s-a bucurat în 2015 de un buget anual de 794 milioane de Euro şi de mai mult de 3.870 de cercetători activi în 18 centre de cercetare şi 16 centre de evaluare din întreaga lume – dezvoltă noi molecule şi formule în domeniul îngrijirii părului şi a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul său privind standardele ridicate de sănătate şi de siguranţa consumatorilor. Compania fabrică mai mult de 4,5 miliarde de produse în fiecare an, iar în 2015 a înregistrat 497 patente de cercetare ştiinţifică.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1956 şi este instituţie publică în coordonarea Ministerului Educaţiei Naționale, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române şi cu alte instituţii şi organisme centrale.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanţă de specialitate guvernelor proprii şi delegaţiilor la Conferinţa Generală în domeniul UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio-economice-durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească.