Despre educație și sisteme educaționale se discută în România, la momentul actual, foarte frecvent, ca urmare a deficiențelor ce există la nivelul întregii societăți. Despre impact și rezultate, însă, destul de puține gânduri se transpun pe hârtie sau în bătaia tastaturii, motiv pentru care evidențierea acelor organizații care generează schimbarea și au grijă ca ea să se întâmple este vitală. Școala de Valori este unul dintre ONG-urile de educație, cu impact în rândul liceenilor din România, prin implementarea unor programe bazate pe non-formal, învățare experiențială, ateliere interactive, jocuri de rol și simulări practice. 
 
Cu 22.911 participanți la proiecte, provenind din 57 de orașe, cu 589 de licee impactate și 100 de burse acordate, Școala de Valori are la activ și 35.629 kilometri alergați departe de dogoarea asfaltului urban și mai aproape de inima naturii. O mare parte dintre acești pași au fost făcuți la Transmaraton, cea mai complexă cursă de alergare cu profil de fundraising din România, care a avut loc pe 16 septembrie, pe Transfăgărășan. S-a alergat pentru schimbare, s-a donat pentru mai bine, grație oamenilor care s-au alăturat susținerii proiectului Excepționalii și au devenit fundraiseri, încercând să adune cât mai multe resurse pentru ca misiunea organizației să poată fi îndeplinită. Peste 30 de alergători au fost inspirație pentru tinerii adolescenți, viitorii lideri ai României de mâine, cei ce vor prelua cârma și vor avea un cuvânt important de spus pentru o societate #de100XMaiPregătită
 
Participarea la Transmaraton este, pentru Școala de Valori, o tradiție și un context extraordinar de diseminare a importanței educației și a rolului pe care ONG-ul îl are în formarea tinerilor din România, care se remarcă, îndrăznesc și cărora nu le e frică să devină generatori ai schimbării pentru alți tineri din comunitățile de care aparțin. Magia momentelor petrecute la cursă nu vine, însă, numai din eforturile de fundraising sau din implicarea în organizare și aportul pe care Școala de Valori îl aduce la desfășurarea evenimentului, alături de voluntarii săi, ci preponderent din oamenii care se implică activ, din poveștile lor de viață și din energia pe care o investesc în educație. Le pasă, iar asta se vede în fiecare pas, în ritmul cu care aleargă și în bătăile inimii. Uneori dublate, într-un singur trup.
 
Ediția de anul acesta a venit cu o premieră demnă de menționat pentru Școala de Valori. Florina Toma, alergătoare de cursă lungă și susținătoare a cauzelor organizației, a participat la cursă în numele educației tinerilor și a impresionat pe toată lumea prin curajul de a alerga un semimaraton, însărcinată fiind în 29 de săptămâni. Florina nu s-a temut nicio clipă și a demonstrat că prin fiecare pas își dorește să aducă plusvaloare în educația adolescenților schimbă-lume și să contribuie încă de acum la dezvoltarea copilului, pe care îl va ține în brațe peste doar puțin timp.
 
„Am alergat la Transmaraton pentru Școala de Valori așa cum alerg mereu, cu bucurie în suflet și cu zâmbet larg pe față. Consider că sportul este terapie pentru corp, dar mai ales pentru suflet. Anul acesta a avut, însă, ceva particular. Am participat la cursa de 21K, însărcinată în 29 de săptămâni. Nu voi spune că a fost ușor, însă faptul că am alergat pentru educație, pentru copiii care își merită dreptul la o viață mai bună, mi-a dat putere să ajung la finish. În calitate de mamă full-time a unui băiețel care abia a pășit pragul școlii, dar și de viitoare mamă, susțin educația și copiii ambițioși. Mă bucur nespus că am putut face parte din povestea Școala de Valori și susțin în continuare proiectul Excepționalii, pentru care merită să donezi. Cred că oricine poate contribui. Trebuie doar să vrei!” spune Florina Toma, cu același zâmbet larg și cu speranța că fiecare gest poate conta pentru educația din România, una care se dorește tot mai solidă și mereu adaptată nevoilor tinerei generații.
 
Pentru că educația este mijlocul prin care societatea poate evolua și sprijini tineri ambițioși, are nevoie de susținere constantă și de suport. Oricine poate contribui la schimbare printr-un gest care să facă diferența, acum când adolescenții învață să devină tinerii capabili ai României de mâine și să facă din bine un accesoriu accesibil pentru toată lumea.

***
Donațiile se pot face aici http://scoaladevalori.ro/doneaza/, iar mai multe informații despre programele organizației se pot regăsi pe website sau pe pagina de Facebook.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă, non-profit, a cărei viziune este transformarea României într-o societate care generează încredere, echilibru şi curaj. De aceea, ghidaţi de valori, ne propunem să construim caractere puternice pentru viitor prin crearea unei comunităţi de tineri autonomi, care acţionează colaborativ, responsabil şi etic.