Fundația Comunitară București, împreună cu ING Bank România, lansează un apel de finanțare pentru proiecte care îmbunătățesc calitatea aerului și a spațiilor verzi din București. La prima rundă de finanțare, Platforma de mediu pentru București va susține trei proiecte deja existente în comunitate, dezvoltate de organizații non-profit sau grupuri de inițiativă, cu suma totală de 300.000 lei

Fondul de finanțare va susține continuarea activităților a trei inițiative existente din București și Ilfov, care adresează oportunități și probleme legate de calitatea aerului, de creșterea calității spațiilor verzi, rețele verzi, respectiv infrastructură verde. Fondul își propune să finanțeze minim un proiect pentru fiecare arie de interes. Pe baza rezultatelor obținute și a fondurilor disponibile, platforma de mediu pentru București își propune să susțină continuarea proiectelor și după runda curentă de finanțare.

Aplicațiile pot fi depuse online, până la 16 august 2021, ora 18:00, aici.

Proiectele vor fi selectate cu ajutorul unui juriu format din persoane cu experiență în domenii legate de calitatea mediului, organizare comunitară, coordonare și implementare de proiecte și soluții, un reprezentant al Fundației Comunitare București, precum și un reprezentant al ING Bank România. 
 
Lista proiectelor selectate va fi anunțată pe 8 septembrie 2021. Perioada de implementare este septembrie 2021 – mai 2022

Mai multe detalii sunt disponibile în Ghidul aplicantului
 
Acest apel de proiecte face parte dintr-un program mai amplu, o platformă de mediu pentru București, care va fi derulat în următorii ani de Fundația Comunitară București, împreună cu ING Bank România. 
 
Nicio organizație, companie sau instituție, oricât ar fi de puternică sau inovatoare, nu poate spera să obțină un impact cu privire la mediul din București de una singură. În locul unui simplu fond de finanțare, inițiatorii își propun să crească o platformă incluzivă, care sa aducă împreună cele mai importante voci din domeniu, să coopereze pentru o viziune funcțională a unui București verde. Platforma va oferi date pentru problemele și soluțiile de mediu, va strânge resurse pentru a aborda aceste probleme, și va crea o rețea de colaborare între societatea civilă, companii și administrațiile publice. 
 
Mai multe detalii vor deveni disponibile în luna septembrie, odată cu lansarea oficială a platformei și anunțarea proiectelor selectate pentru prima rundă de finanțare. 
 
Numeroase statistici indică Bucureștiul ca fiind unul din cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană: 
 
- Conform unui studiu realizat pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică din octombrie 2020, Bucureștiul este pe locul al doilea din UE în ceea ce privește costurile sociale generate de poluare – morți premature, zile de îngrijire și zile de muncă pierdute. Fiecare bucureștean pierde anual aproximativ 3.000 de euro din cauza poluării aerului, în vreme ce media europeană este de 1.250 de euro. 
- În noaptea de 1 spre 2 martie 2020, rețelele independente de măsurare a calității aerului au înregistrat depășiri de zece ori ale limitei maxime admise la poluarea cu PM2,5 și de opt ori la poluarea cu PM10. Aceasta nu este o excepție. Între 2018 și 2018, s-au înregistrat 130 de zile cu depășiri ale nivelului maxim admis de PM2, iar între 2019 și 2020, 98 de zile. Maximul anual admis de Organizația Mondială a Sănătății este de 35 de zile de depășiri. 
- Conform datelor Ministerului Mediului, în 2020 Bucureștiul avea doar 8,89 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, cu mult mai puțin decât normele europene în vigoare, de 26 metri pătrați pe cap de locuitor. Cifrele nu sunt oficiale, având în vedere că Bucureștiul nu are un Registru al Spațiilor Verzi funcțional. 
 
***
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 550 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu mai mult de 2,9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.
 
ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.
 
Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.