Fundația Principesa Margareta a României organizează Concertul Regal Caritabil, un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru susținerea tinerilor artiști români. Ediția din acest an celebrează 100 de ani de la Marea Unire, abordând creații din repertoriul compozitorilor români și reunește pe scena Ateneului Român muzicieni de valoare din noua generație. Un scurt film documentar va ilustra contribuția istorică a Familiei Regale a României la cultură și artă precum și modul în care Fundația Principesa Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova talentul românesc .

În fiecare an, din 2008, Concertul Regal Caritabil a avut loc pe 25 octombrie, în ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Pe 25 octombrie, la Ateneul Român, muzicieni cu recunoaștere internațională interpretează creații consacrate ale compozitorilor români, precum “Balada”lui Ciprian Porumbescu și “Moment Muzical”de Nicolae Kirculescu. Premiați pentru excelență la prestigioase concursuri, violonista Anna Țifu și pianistul Mihai Diaconescu, alături de Camerata Regală dirijată de Constantin Adrian Grigore, dedică o seară de gală în beneficiul programului Tinere Talente.

Evenimentul include difuzarea în premieră a unui scurt film documentar intitulat “Din dragoste pentru România”, produs în colaborare cu Televiziunea Română, prin emisiunea Ora Regelui. Materialul aduce în atenția publicului influența pe care a avut-o regalitatea în susținerea culturii, prin construirea clădirilor emblematice ale țării precum Ateneul Român sau Castelul Peleș, prin sprijinul acordat unor mari personalități artistice, ca George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu și prin înființarea fundațiilor regale care își propuneau să încurajeze creația artistică şi viaţa culturală autohtonă.

În continuarea acestei tradiții, Fundația Principesa Margareta a României sprijină tinerii talentați ai României prin burse, mentorat și promovare. Programul național Tinere Talente, se derulează la nivel național de peste zece ani și asigură valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. Tinere Talente este astăzi recunoscut ca cel mai bun program de artă și cultură din România, reprezentând o rampă de lansare pentru mulți tineri talentați, care astăzi sunt valoroși ambasadori culturali ai României.

Continuitatea și dezvoltarea programului național Tinere Talente se bazează pe fondurile provenite din vânzarea de bilete și sponsorizări la Concertul Regal, unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. De la prima ediție a concertului până astăzi, s-au strâns peste 1.300.000 de euro, bani investiți în viitorul cultural al României. Au fost acordate peste 280 de burse artiștilor aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional.

Concertul Regal Caritabil va fi transmis la TVR3 și la Radio România Muzical. De asemenea, se va putea viziona și în reluare pe canalele TVR. Bilete pentru cea de-a XI-a ediție a Concertului Regal Caritabil pot fi achiziționate pe
www.fpmr.ro/concert-regal/
și 
https://eventbook.ro/music/bilete-concert-caritabilregal-100-ani

***
Parteneri 2018:
BRD - Groupe Société Générale, Kaufland România
Co-producător: TVR 3
Sponsori: Groupe Renault, SofMedica, Deutek, Kultho, Negro 2000, Intermedicas, Residence Hotels, Hotel Siqua, Axess Capital, Star Storage.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Revista Biz, Cariere, HR Manager, Societatea Muzicală, Observator Cultural, Zile și nopți.
Cu sprijinul: Filarmonica George Enescu și Universitatea Naţionala de Muzică Bucureşti 

Despre Fundaţia Principesa Margareta a României Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I
al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Fundația Principesa Margareta a României are astăzi 28 ani de activitate în sprijinul copiilor, tinerilor și vârstnicilor, cu intervenții durabile bazate pe schimbul de experiență şi valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația
Principesa Margareta a României s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe despre activitatea fundației pe https://www.fpmr.ro/.