Asociația Prematurilor continuă, în plină pandemie cauzată de COVID 19, proiectul de dotare a maternităților și secțiilor de neonatologie din România, de gradul 2 și 3, cu aparatură medicală vitală pentru îngrjirea copiilor născuți prematuri și internați la terapie intensivă. Astfel, cu sprijinul financiar al OMV Petrom, echipamentele au fost livrate și date în folosință la Maternitatea din Bacău. 
 
“Știm cu toții ce se întâmplă în aceste zile și cum toții trăim cu teama de a nu ajunge în terapie intensivă și de a nu depinde de un aparat de respirat, de un ventilator. Această teamă este permanentă pentru medicii care îi îngrijesc pe cei mai mici pacienți ai României: prematurii. Suntem extrem de bucuroși că am reușit să livrăm și să montăm, mai ales acum în plina pandemie, 2 ventilatoare Fabiacn nCPAP, accesorii și consumabile aferente ventilatoarelor, un bilirubinometru noninvaziv Bilicare și o lampă de fototerapie Lullaby. Nu reușeam fără sprijinul, încrederea și implicarea echipei minunate de la OMV-Petrom, cărora le mulțumim. La Maternitatea Bacău se nasc anual aprox. 3.300 nou-născuți, din care aproximativ 350 sunt prematuri.” Diana Gămulescu – Președinte Asociația Prematurilor.
 
“Comunitățile locale au fost mereu în centrul atenției noastre, cu atât mai mult în aceste momente dificile, rămânem implicați și oferim sprijinul nostru acolo unde este necesar. Ne bucurăm că putem sprijini Maternitatea din Bacău cu echipamente de care au nevoie pentru că cei mai mici membri ai comunității să primească asistența medicală de care au nevoie.” - Nicolae Ioniță, director Zona de producție Moldova.
 
Valoarea donației este de 49 000 euro. Echipamentele medicale de ultimă generație sunt vitale în îngrijirea bebelușilor născuți prematur: “Mulțumim mult Asociației Prematurilor pentru donația atât de importantă pentru activitatea noastră. O secție de terapie intensivă nou-născuți fară aparatura necesară este de neconceput. Supraviețuirea nou-născutului bolnav (prematur sau la termen) presupune pe lângă multă pregătire profesională și devotament și multă tehnologie. Cu cât aparatura este mai performantă, cu atât șansele la viață cresc, și nu numai șansele la viață, ci și modul în care acești copii supraviețuiesc. Supraviețuirea unui nou-născut cu greutatea la naștere de 500 –1000 g fară un ventilator care să îl ajute să respire zile sau săptămâni este imposibila. Monitorizarea funcțiilor vitale ale nou-născutului ventilat se face 24 din 24 ore, până la externare, echipamentele funcționând fară pauza în secția noastră” - Dr. Camelia Husac, șef de secție neonatologie Bacău.
 
Asociația Prematurilor își propune să continue dotarea a cât mai multe maternități din România cu aparate vitale pentru prematuri, pentru că și nou născuții merită aceleași șanse și dotări ca și adulții. Sunt multe secții de neonatologie, la nivel național, din care lipsesc echipamenele de acest gen și respirația multor prematuri depinde de aceste ventilatoare, incubatoare sau alte aparate performante. In primele 4 luni ale anului 2020, Asociația Prematurilor a venit în sprijinul cadrelor medicale cu donații în valoarea totală de peste 100.000 de euro. Toți cei care doresc să contribuie pot face donații direct în conturile asociației cu mențiunea “donație neonatologie”: cont LEI: RO68BTRLRONCRT0411176001 sau cont EURO: RO18BTRLEURCRT0411176001 

#OMVPETROM #donație #echipamentepentruviitor #AsociațiaPrematurilor 
Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părintilor și personalului medical de la Neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinti, reprezentanți din mass-media și VIP-uri pentru a ȋmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România. 
În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI, pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.
 
Asociația Prematurilor este membră EFCNI, European Foundation for the Care of Newborn Infants- singura organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și ale nou născuților și reunește organizații de părinti din întreaga lume, cadre medicale din diferite specialități, având ca scop comun îmbunătățirea pe termen lung a sănătății acestora, prin programe de prevenție, tratament, îngrijire și suport celebrează și în România Ziua Mondială a Prematurităţii

Despre OMV Petrom
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2019, compania a alocat aproximativ 66 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.