“In elaborarea acestui cadru formal de colaborare am plecat, in primul rand, de la premisa ca promovarea obiectivelor Romaniei, inclusiv a celor de politica externa, trebuie sa se sprijine mult mai mult pe contributia adusa de tinerii de valoare aflați, sper, temporar in afara Romaniei şi pe performantele acestora, mai ales in domenii ca educatia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinta si de care avem atata nevoie pentru progresul Romaniei. Cele doua documente stabilesc liniile comune de actiune, reflectand deschiderea noastra si angajamentul MAE de fructificare a experientei si contactelor deja stabilite, in tarile unde activeaza, de filialele Ligii, dar şi de a promova principiile fondatoare ale Ligii si ale CAESAR, precum dinamismul, entuziasmul si implicarea”, a declarat Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. 
 
Sebastian Burduja, Presedintele de Onoare al LSRS si Presedinte al Fundației C.A.E.S.A.R., a declarat: “Semnarea acestor acorduri reprezinta un pas fara precedent, nu doar pentru organizațiile noastre, dar si pentru intreaga comunitate a tinerilor romani din diaspora. Acestia sunt tineri romani remarcabili carora le pasa de viitorul Romaniei. Apreciem foarte mult acest gest si consideram ca acest moment este unul datator de speranța. Am spus-o inca de acum 6 ani, mesajul nostru este simplu: Tinerii romani din strainatate, dar si din Romania, reprezinta o resursa strategica pentru dezvoltarea Romaniei. Tocmai prin asemenea acorduri, fara precedent la nivelul instituțiilor din Romania, se creeaza premisele pentru implicarea acestei resurse strategice in procesul de dezvoltare al țarii. Ne dorim si promovam o Romanie in 3D: Romania dezvoltata, Romania democratica si Romania demna. Astfel, suntem convinsi ca acesta este doar inceputul, iar promisiunea noastra este sa continuam sa exprimam acest acord prin fapte.”
 
Printre prevederile celor doua acorduri se numara cooperarea pentru realizarea unor proiecte dedicate prioritatilor de politica externa şi aniversarilor incluse in agenda de diplomatie publica a Ministerului Afacerilor Externe, precum şi aniversarilor relatiilor bilaterale cu diverse state.
 
Aceste acțiuni concrete au fost detaliate de Dan Nechita – CEO al Fundației C.A.E.S.A.R. – care a declarat: ”Mulțumim, in numele Ligii si al Fundației C.A.E.A.S.A.R., Domnului Ministru si Ministerului Afacerilor Externe pentru acest cadru de colaborare ce ne ofera posibilitatea concreta de a valorifica in Romania expertiza dobandita peste hotare. Astfel, avem posibilitatea de a contribui activ la promovarea imaginii Romaniei peste hotare prin filialele LSRS, la dezvoltarea democratica a Romaniei si la obiectivele de politica externa a Romaniei prin acțiunile noastre. In acest context, in lunile urmatoare vom organiza o serie de manifestari precum Conferința pe tema Parteneriatului Strategic cu SUA la Washington DC, un colocviu C.A.E.S.A.R. pe tema Securitații Regionale la Chisinau si acțiuni prin filialele LSRS care sa susțina aderarea Romaniei la spațiul Schengen si includerea in programul Visa Waiver al Statelor Unite si Canada.” 
 
Acordurile de colaborare acorda o atentie deosebita si asigurarii unei colaborari eficiente intre filialele LSRS şi misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale romaneşti din tarile de reşedinta. De asemenea, este prevazuta efectuarea de catre studenții romani cu pregatire academica in strainatate a unor stagii de practica şi a unor stagii de pregatire in Centrala MAE si in misiunile diplomatice ale Romaniei.
 
CONTACT
Dan Nechita
CEO Fundația CAESAR
dan.nechita@fundatiacaesar.ro
0743 465 674
 
Andrei Dinca
Vice-Presedinte Comunicare LSRS
andrei.dinca@lsrs.ro
+447532284414 (UK)/0745 885 515 (RO)
 
***
Liga Studenților Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolvenților romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.
LSRS promoveaza inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanți de valoare ai Romaniei, şi o atitudine pozitiva fața de perspectivele reorientarii lor spre țara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea Romaniei.
LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.