De Ziua Internațională a Urgenței Climatice, Climate Change Summit (CCS), cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat soluțiilor pentru provocările schimbărilor climatice, a prezentat raportul privind amprenta de carbon a primei ediții ce a avut loc în 2022. Raportul detaliază măsurile implementate de către organizatori pentru a reduce impactul asupra mediului, precum și angajamentele pe termen lung, oferind astfel un exemplu de bune practici în inspirarea unor acțiuni reale și cu efecte pozitive asupra mediului înconjurător, aplicabile în realizarea evenimentelor cu public numeros.

 

Prima ediție a evenimentului, care a numărat aproximativ 1200 de participanți, fizic și online - fără a lua în calcul numărul de spectatori online care au urmărit evenimentul pe platformele partenere -, a generat 66.189 t CO2e [1]. Fiecare participant a contribuit, în medie, cu doar 55 kg de CO2e, o cantitate semnificativ mai mică în raport cu media internațională, care se situează, între 500 și 1.500 kg de CO2e, potrivit unui studiu recent[2]

 

Rezultatele evaluării amprentei de carbon a evenimentului, efectuată de Carbon Expert, au luat în considerare emisiile directe și indirecte din surse precum transport (invitați, participanți, mărfuri), servicii de ospitalitate (hoteluri, restaurante, catering), consumul de energie și gestionarea deșeurilor. Raportul poate fi consultat pe climatechange-summit.org/the-footprint-of-change/

 

Pentru a diminua impactul său asupra mediului, CCS a integrat în organizarea evenimentului tehnologii care permit participarea online, ceea ce reduce considerabil emisiile asociate cu călătoriile. De asemenea, și-a luat angajamente directe privind selecția de materiale imprimate durabile, închirierea, refolosirea și donarea decorurilor de pe scena evenimentului, designul minimalist al site-ului și alegerea unor tehnologii verzi pentru gestionarea, prelucrarea și afișarea datelor de pe website, încurajarea transportului public și selecția restaurantelor și hotelurilor pentru invitați pe criterii de distanță cât mai mică față de locul evenimentului ș.a. S-au întreprins și angajamente indirecte, cum ar fi parteneriatele de colectare a deșeurilor, includerea mașinilor electrice și hibride în flota evenimentului, promovare digitală, alături de alte practici durabile.
 

„Atunci când BRD și-a propus să dea naștere acestui eveniment de amploare, cu impact național și regional - Climate Change Summit - am avut ca obiectiv, pe lângă un conținut de calitate și invitați de top, să avem un eveniment cu o  amprentă de carbon cât mai redusă. Am reușit în mare măsură. Este o cale pe care vom continua, conștienți fiind de responsabilitatea care ne revine și de faptul că putem reprezenta o referință pe care o dorim replicată de cât mai mulți dintre noi, în diversele activități, cu mai mică sau mai mare amploare”, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD. 

 

„Oamenii au tendința să paseze responsabilitatea asupra sistemului, uitând că sistemul suntem noi. Publicarea raportului nostru demonstrează că și cele mai mici lucruri pot avea un impact semnificativ. Da, deciziile prietenoase cu mediul vin cu un cost, dar când vom fi suficient de mulți, costul va scădea. Acțiunile noastre ca organizator Climate Change Summit au scăzut media per participant la doar 55 kg de CO2e, care echivalează cu deplasarea unei mașini pe o distanță de aproximativ 220 de km. Este o amprentă de carbon de 10 ori mai mică față de media internațională per participant pentru o conferință de trei zile, calculată între 500 și 1500 kg de CO2e de către Universitatea din Freiburg.”, spune Roxana Cojocaru, Director al Climate Change Summit.

 

În conformitate cu angajamentul său față de sustenabilitate, CCS a limitat pe cât posibil efectele negative asupra mediului prin intermediul proiectului GS5099 Greentech'[3] de reducere a emisiilor, de exemplu prin reciclarea PET-ului, în Buzău, România. Impactul negativ pe care evenimentul nu a reușit să îl elimine este luat în considerare și redus prin acest program, ceea ce evidențiază angajamentul CCS de a opera într-o manieră conștientă de mediu.

 

Prin publicarea raportului privind amprenta de carbon, Climate Change Summit își propune să inspire participanții, partenerii și societatea, în general, să adopte practici durabile și să contribuie la o schimbare sistemică mai amplă, către un viitor mai sustenabil.

 

Grija față de mediul înconjurător, dar mai ales identificarea soluțiilor sustenabile, aplicabile la nivel local și regional, pentru provocările aduse de schimbările climatice, reprezintă preocuparea Climate Change Summit, care reunește la București, în perioada 19 - 20 octombrie, reprezentanți de renume din comunitatea internațională, subiecte de interes major pentru viitorul Planetei și dezbateri dinamice despre sustenabilitate, economie, agricultură, mediu, tehnologie și educație, într-un angajament intersectorial în abordarea crizei climatice globale. Evenimentul este deschis publicului, iar înscrierile se fac pe climatechange-summit.org.

 

Climate Change Summit 2023 este organizat de Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și alături de Auchan România în calitate de partener strategic, Mastercard - climate partner, și cu susținerea Société Générale Global Solution Center, European Climate Foundation și EPG. Printre partenerii organizaționali se numără Confederația Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Economie Circulară, Ambasada Sustenabilității, WWF România, EFdeN, Institutul European din România, Fundația Leaders, Envisia, Europe Direct, GEYC, Consiliul Tineretului din România, Carbon Expert, Infoclima, Valea Verde, Global Shapers Bucharest Hub, Solutions, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Camera de Comerț Româno-Elenă.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Hotnews, Adevărul de weekend, The Diplomat, Sustainability Today, Nine O’Clock, CEE Energy News, NewsEnergy, Mindcraft Stories, Școala9, The Woman, Green Report.

Partener de monitorizare: MediaTRUST

 

***

 

Despre Social Innovation Solutions

Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe incubatoare și acceleratoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu câteva mii de IMM-uri și ONG-uri în fiecare an prin programe precum Academia de Sustenabilitate, Future Makers și Transformator. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate, trenduri de viitor și economie circulară ca Future Summit, Sustainable Futures sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de executive education în foresight, inovație și sustenabilitate.

 

Despre BRD Groupe Société Générale

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 451 de unități și are active totale în valoare de 70,5 mld. lei (la 30 martie 2023). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

 

Despre Carbon Expert:

Carbon Expert este un grup de experți cu doisprezece ani de experiență în emisiile de gaze cu efect de seră, piețele de energie regenerabilă, dezvoltarea durabilă și proiecte de eficiență energetică. Ei oferă expertiză în tranzacționarea carbonului, calcularea amprentei de carbon și dezvoltarea de proiecte verzi. Carbon Expert este recunoscut pentru contribuțiile sale la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) și la diverse organizații internaționale.

 

 

 


[1] unitate de măsură ce exprimă impactul total al emisiilor de gaze cu efect de seră în termeni de dioxid de carbon

[2] The Carbon Footprint of Travelling to International Academic Conferences and Options to Minimise It: https://bit.ly/3PXV7rZ