Colectarea separată a deșeurilor este posibilă și poate deveni un obicei pentru tot mai mulți români. Platforma națională Azi pentru Mâine își propune educarea și implicarea persoanelor fizice și juridice în colectarea separată a deșeurilor, cu scopul de a face din aceasta o posibilitate și un obicei, ca verigă importantă în economia circulară pe care toți ne-o dorim. 

Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată - prin trei componente: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă și Azi pentru Mâine în Școală. 

Prin componenta Azi pentru Mâine în Comunitate, platforma aduce împreună toți actorii relevanți care pot conlucra pentru implementarea sistemului de colectare separată în România și le oferă persoanelor fizice și juridice posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și operatorii de salubritate, pentru a conlucra în sectorul colectării separate a deșeurilor.

În cadrul acestei platforme, Asociația CSR Nest a lansat un ghid complex și documentat pentru implementarea colectării separate, care cuprinde un plan concret de acțiune pentru cetățeni și o serie de studii de caz. Ghidul a fost realizat în cadrul primei faze a proiectului Azi pentru Mâine în Comunitate. Proiectul va continua cu cea de-a doua fază, respectiv susținerea efectivă a populației în demersurile de colectare separată. În plus, începând de anul viitor, va fi adăugată o componentă nouă, cea a trainingurilor dedicate instituțiilor și autorităților, ce vor oferi pregătirea necesară acestor entități în susținerea procesului de colectare separată.
 
Ghidul completează abordarea 360° a platformei de educare și implicare în colectarea separată și se adresează cetățenilor, dar și companiilor, autorităților și tuturor entităților care pot conlucra în implementarea acestui sistem. Ghidul pentru implementarea colectării separate a fost elaborat de către echipa Asociației CSR Nest în urma sesiunilor de dezbateri derulate, în ultimele luni, în 22 de comunități din 6 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Teleorman, și Municipiul București. Aceste consultări au fost menite să identifice nivelul de funcționare a sistemului de colectare separată în comunitate, precum și principalele probleme și blocaje întâmpinate. Pornind de la aceste informații, Asociația CSR Nest a dezvoltat Ghidul care oferă instrumente personalizate ce pot sprijini persoanele fizice și comunitățile locale să înțeleagă și să practice cu succes colectarea separată a deșeurilor. 

Ghidul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă online la care au participat Raul Pop, Consilier, Cabinetul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și reprezentanții Asociației CSR Nest: Sergiu Sebesi, Președinte și Anda Sebeși, Vicepreședinte. 
 

”Parteneriatul cu Asociația CSR Nest pentru dezvoltarea platformei Azi pentru Mâine - din care face parte și elaborarea ghidului - ne bucură, pentru că este un demers în direcția îmbunătățirii procesului de colectare separată. Din ghidul lansat rezultă câteva bune practici pe care rar le găsim laolaltă. Acesta merge în profunzime și detaliază responsabilitățile fiecărui factor de interes. Este de remarcat deschiderea spre parteneriat, pentru că subiectul colectării separate nu este în monopolul cuiva și nu poate fi soluționat de către o singură parte. Managementul deșeurilor nu este un sprint, este o cursă de anduranță. Suntem la început din punctul de vedere al performanțelor dar avem obligația de a accelera acest proces.”
– RAUL POP, Consilier, Cabinetul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor
 

”Azi pentru Mâine s-a lansat cu proiecte de educare și implicare a publicului în diferite zone de acțiune – precum cele de pe litoral și cele adresate elevilor din sudul țării. În doar un an, am transformat acest proiect într-o platformă națională, cu o abordare 360, care merge ”la firul ierbii”, la baza problemelor, și își propune să ofere sprijin tuturor entităților care trebuie să lucreze împreună pentru a face posibilă colectarea separată a deșeurilor: cetățeni, asociații de locatari, autorități, organizații non-guvernamentale. Credem că doar printr-un efort comun putem face lucrurile să funcționeze în acest sector.”
– SERGIU SEBESI, Președinte, Asociația CSR Nest
 

”Ghidul pentru implementarea colectării separate este un instrument de referință pentru oricine dorește să se informeze cu privire la colectarea separată a deșeurilor. Este primul astfel de material destinat tuturor celor interesați și vizați de acest subiect – autoritățile locale, operatorii de salubritate, firmele de colectare, cetățenii. Se mai diferențiază, totodată, și prin faptul că face o radiografie obiectivă a situației sistemului de colectare separată din sudul României, din comunitățile unde am derulat consultări, inclusiv Municipiul București. Acest ghid își propune să încurajeze inițiativa individuală, să ofere puterea, prin informație, cetățenilor, care au astfel ocazia să demareze ei singuri procesul de colectare separată.”
– ANDA SEBESI, Vicepreședinte, Asociația CSR Nest
 

”Ca susținători ai colectării separate în vederea reciclării și ai platformei Azi pentru Mâine, ne bucurăm să vedem că, de la un an la altul, platforma reușește să găsească soluții la tot mai multe dintre provocările pe care le întâmpinăm: de la gradul scăzut de conștientizare, la lipsa infrastructurii sau a implicării tuturor actorilor din acest proces.”
– CONSTANTIN BRATU, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola România 

În prezent, sistemul de colectare separată a deșeurilor este unul foarte tânăr și în stadiu incipient de dezvoltare în România. Conform Asociației CSR Nest, deși cadrul legal există și este destul de bine pus la punct, implementarea unui astfel de sistem se realizează la un nivel destul de scăzut și neuniform la nivel național, cu toate că legislația a stabilit standarde foarte clare în acest domeniu. Explicațiile vin din gradul diferit de implicare a tuturor actorilor interesați de acest domeniu, dar și din nivelul scăzut de conștientizare a populației legat de importanța colectării separate și a reciclării. 
 
***
Despre Asociația CSR Nest
Asociația CSR Nest este o organizaţie românească, cu caracter apolitic, non-profit, non-discriminatoriu pe criterii sociale, religioase, sexuale, etnice, de naţionalitate sau filosofice, supusă legislaţiei române în vigoare, înfiinţată în anul 2010. Misiunea Asociaţiei este aceea de a oferi soluţii şi servicii atât sectorului neguvernamental cât şi celui corporatist prin promovarea responsabilităţii sociale în rândul societăţii civile şi al companiilor. De asemenea, asociaţia îşi mai propune să contribuie la progresul social şi cultural, educaţional şi turistic al României precum si la promovarea unui comportament responsabil fata de mediu.
Fundația Coca-Cola reprezintă ramura filantropică globală a Companiei Coca-Cola. Încă de la începuturile sale în 1984, Fundația a acordat peste 1 miliard de dolari în granturi și subvenții pentru sprijinirea inițiativelor dedicate construirii și dezvoltării de comunități sustenabile în întreaga lume.
Coca-Cola este o companie pentru toți, care oferă produse în peste 200 de țări. Misiunea companiei noastre este de a răcori lumea și a se implica într-o schimbare în bine. Alături de mărcile Coca-Cola, portofoliul nostru include 
 
Sprite, Fanta și alte băuturi răcoritoare. Din categoriile de apă, băuturi pentru sportivi, cafea și ceaiuri, oferim brandurile Dasani, smartwater, vitaminwater, Topo Chico, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest și Ayakata iar pe segmentele de băuturi nutriționale, sucuri, lapte și băuturi pe bază de plante, oferim, printre altele, brandurile Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife și AdeZ. Ne adaptăm în mod constant portofoliul, începând cu reducerea zahărului din băuturile noastre, până la dezvoltarea unor produse noi, inovatoare. Totodată, lucrăm pentru a avea un impact pozitiv în viețile oamenilor, în comunitate și asupra planetei, prin reaprovizionarea cu apă a surselor noastre, prin promovarea reciclării ambalajelor, practici sustenabile de aprovizionare și reducerea emisiilor de carbon pe întregul lanț de valoare. Împreună cu partenerii noștri de îmbuteliere, avem peste 700.000 de angajați, oferind oportunități economice comunităților locale din întreaga lume. 
 
În România, ca în toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea, Coca-Cola deţine şi funcţionează pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii şi distribuţiei produselor către consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România. Conform studiului „Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola în România", realizat pe baza datelor financiare din 2018, prezenţa acestui sistem pe piaţa locală generează o valoare adăugată de 594 milioane de euro, echivalentul a 0,29% din PIB.