Asociația MaiMultVerde a instalat o nouă barieră plutitoare la Pătârlagele, pe râul Buzău, împreună cu partenerii săi de la Asociațiile Ape Fără Plastic și Aluniș. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul programului multianual „Cu Apele Curate”, desfășurat cu susținerea Lidl România.

Noua barieră plutitoare va opri și va colecta deșeurile aduse de râul Buzău. Bariera este produsă în Finlanda și este formată din cilindri de poliuretan care îi asigură flotabilitatea. Monitorizarea și colectarea deșeurilor vor fi realizate de către reprezentanții autorităților locale - Jandarmeria Pătârlagele și ISU Mărunțișu vor recupera deșeurile din apă, Primăria Pătârlagele va oferi sprijn întregului demers și va intermedia colectarea de către operatorul local de salubrizare, care se va ocupa și de reciclarea deșeurilor.

Aceasta este cea de-a treia astfel de barieră montată de Asociațiile MaiMultVerde și Ape Fără Plastic în România. Prima a fost instalată în iunie 2020 pe râul Jiu, în zona lacului de acumulare al barajului Ișalnița, aflat în apropierea municipiului Craiova. Cea de-a doua se află la Orșova, pe râul Cerna și a fost montată în luna iunie a acestui an, iar cea de-a treia a fost montată pe râul Olt în august.

Până în prezent s-au colectat aproximativ 12 tone de deșeuri cu ajutorul tuturor celor trei bariere.

Experiența primelor două bariere, care s-au dovedit a fi soluții foarte bune pentru problema poluării cu plastic a râurilor, a convins echipa Asociației MaiMultVerde să o replice și pe alte râuri din România.

„Dintre toate soluțiile tehnologice testate în cadrul programului „Cu Apele Curat”e, bariera plutitoare s-a dovedit cea mai eficientă - atât pe partea de combatere, prin colectarea deșeurilor plutitoare, cât și pe partea de prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării - deșeurile oprite nu își continuă drumul spre fluviu și ulterior spre Marea Neagră. Totodată, aceasta reprezintă un model de bună practică din perspectiva colaborării între actori - cheie în domeniul managementului deșeurilor: autorități, ONG-uri, grupuri de inițiativă și comunitatea locală”, a declarat Marta Popescu, manager de program în cadrul Asociației MaiMultVerde.

„De doi ani și jumătate Asociația Ape Fără Plastic desfășoară în mod intensiv acțiuni de colectare a deșeurilor de plastic din râul Jiu, utilizând un model propriu, dezvoltat de membrii fondatori, care include utilizarea de ambarcațiuni și bariere amplasate în locuri atent alese pe cursul apei (în acest din urmă proiect parteneriatul cu Asociația MaiMult Verde fiind esențial). Punctul de plecare este o idee trivială: nu există un loc mai bun de extragere a deșeurilor de plastic, odată ajunse acolo, decât râurile de dimensiuni mici și medii, comparativ cu demersuri desfășurate pe fluvii ori pe mare”, a declarat Dan Mirea, Președintele Asociației Ape Fără Plastic.

„Sunt bucuros că această barieră a fost montată în orașul Pătlăgele și sper ca această măsură să atragă atenția autorităților și cetățenilor deopotrivă pentru a păstra apele curate, fără plastic și alte deșeuri din păcate încă atât de prezente pe râurile din județul Buzău. Cu toții trebuie să ne gândim că cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi, și anume sănătatea, depinde într-o mare măsură de un mediu mai curat, de ape cât mai curate”, a declarat Ion Gheorghiceanu, primarul orașului Pătârlagele.

Programul multianual „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor din România, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. Programul include igienizări, amenajări, activități și evenimente comunitare informativ-educative, desfășurate cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

***
Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 360 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Programul multianual Cu Apele Curate a fost lansat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. În primi doi ani s-au desfășurat numeroase activități și evenimente comunitare în 10 orașe dunărene, iar la începutul acestui an programul s-a extins și pe afluenți, cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

De la lansare și până în prezent s-au coagulat 8 grupuri de inițiativă locală, cu 54 de membri și s-a format o comunitate de voluntari de peste 3 000 de persoane. Au fost colectate peste 150 de tone de deșeuri din apă și de pe maluri. Au fost amenajate 4 spații de agrement eco-friendly pe malul Dunării, au fost amplasate 3 structuri trash art de colectare a plasticului și au fost create 4 picturi murale. Au fost pilotate 3 soluții tehnologice (plasa Trash Catcher, bariera Flotation Boom, drone Waste Shark).