Prin intermediul campaniei, cele două asociații partenere fac apel către toți iubitorii de munte și natură, să li se alăture pentru a curăța cât mai multe trasee montane din țară.
Astfel, pe termen lung, campania își propune ca prin puterea exemplului să responsabilizeze toți turiștii montani nu doar să nu mai abandoneze resturi, ambalaje și alte obiecte pe poteci de munte, dar și să le adune, pe cât posibil, pe cele pe care le întâlnesc pe cărările munților.

“De 12 ani, luptăm împotriva deșeurilor și cei peste 2 milioane de voluntari care ne sunt alături sunt o confirmare că nu suntem singuri. De aceea, ne bucură inițiativele altor ONG-uri care își propun să curețe zonele din natură, din afara orașelor, pentru a ne bucura cu toții de munți, păduri fără deșeuri. Let’s Do It!” - Anamaria Hâncu, Co-founder Let’s Do It, Romania

Campania Let’s Do It, Carpați! a început în luna mai a acestui an și cuprinde trei etape ce presupun diverse modalități de implicare până în luna septembrie:

1. Prima etapă Let’s Do It, Carpați! s-a desfășurat pe toată durata lunii mai 2022 și a constat în acțiuni de igienizare a traseelor montane organizate de voluntari și iubitori ai muntelui în regim propriu. Împreună cu cei care s-au alăturat demersului, în prima etapă a campaniei, au fost strânse 150 kg de deșeuri din masivele montane din țară.

2. A doua etapă a campaniei Let’s Do It, Carpați! se va desfășura în luna iulie 2022 și va consta în activități coordonate de ecologizare a traseelor. Acțiunile din această etapă se vor petrece în timpul weekendului și vor implica deplasarea pe traseele turistice, deci va fi necesar ca fiecare participant să fie echipat corespunzător pentru o drumeție ușoară pe munte. Activitățile vor avea loc în Munții Bucegi, Vrancei, Apuseni, Hășmaș, Ciucaș și Piatra Craiului iar pentru informații și înscrieri, doritorii pot accesa campania pe site-ul Asociației Montane Carpați: https://asociatiamontanacarpati.ro/lets-do-it-carpati/

3. A treia etapă Let’s Do It, Carpați! va avea loc în luna septembrie când și alte ONG-uri și autorități locale interesate de zona montană vor fi invitate să se alăture campaniei iar astfel, pe 18 septembrie 2022, în sincronizare cu Let’s Do It, Romania!, ne vom uni forțele să strângem cât mai multe deșeuri din întreaga țară, fie ele în munți, pe câmpii sau la marginea orașelor.

“Spre deosebire de zonele locuite, unde curățarea spațiilor publice este și în grija autorităților locale, pe poteci de munte, unde accesul este mai dificil, răspunderea revine în special drumeților. Este responsabilitatea fiecărui montaniard să protejeze natura, să nu lase în urmă nimic din ceea ce duce cu el pe munte, cât și să nu strice sau să distrugă natura sau infrastructura montană. Este nevoie să acționăm în număr cât mai mare, cât mai des și să îi inspirăm și pe cei de lângă noi să facă la fel.” Oana Blîndu, președinte Asociația Montană Carpați

***

Povestea Let’s Do It, Romania! a început când un grup de voluntari pasionaţi, animaţi de o idee nebunească, şi-a propus să curețe România într-o singură zi. Pe 25 septembrie 2010, peste 200 000 de români au ieşit să facă curăţenie, participând la cea mai mare acţiune de voluntariat organizată vreodată în România. În total, echipa lor a reuşit să implice peste 1.900.000 de voluntari, transformând Let’s Do It, Romania! în cea mai mare mişcare socială din România care implică toate județele din țară. Împreună, între 2010-2019, voluntarii au reuşit să strângă aproape 23.000 de tone.

Asociația Montană Carpați s-a înființat în 2008 cu scopul de a promova patrimoniul montan al țării noastre, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Asociația lucrează activ pentru dezvoltarea turismului montan prin creșterea interesului și responsabilității față de zona montană din țara noastră. Prin campania Let’s Do It, Carpați! dar și prin alte proiecte de educație pe termen lung, misiunea Asociației Montane Carpați este să contribuie la un turism montan sustenabil.