Reamintim ca in data de 16 octombrie Mining Watch Romania a emis un comunicat de presa  privind inceperea lucrarilor de construire de catre Deva Gold in cariera Coranda din comuna Certejul de Sus. Prin comunicatul de presa Mining Watch Romania semnaleaza lipsa autorizatiei de construire, date fiind informatiile  primite in mod direct din cadrul Primariei Certeju de Sus si data fiind lipsa de la fata locului a panoului de santier care sa indice datele autorizatiei emise. Ca reactie la comunicatul Mining Watch Romania, primarul Petru Cimpian a afirmat ca lucrarile ce se desfasoara sunt in legalitate, iar ca institutia pe care o conduce a emis pe 16 septembrie 2014 autorizatia de construire cu numarul 10.

In timpul discutiilor d-l Cimpian a tinut in brate trei dosare pe care le-a prezentat ca fiind documentul de autorizare, dar a refuzat sa ofere sansa studierii sau macar a vizualizarii lor de catre cei prezenti. Mentionam ca documentele de autorizare a lucrarilor de constructie sunt documente publice, autoritatile neavand nici un temei legal pentru care acestea sa nu poata fie studiate de cetateni. 

Mining Watch suspecteaza ca refuzul vehement al primarului de a face publica autorizatia se datoreaza faptului ca actul ascunde in fapt grave nereguli si ilegalitati. Examenul legalitatii acesteia de catre instanta competenta ar avea cel mai probabil ca si consecinta anularea sa si ar scoate la iveala abuzuri ale autoritatilor. Mining Watch Romania asteapta cu interes rezultatele verificarilor Inspectoratului de Stat in Constructii, sesizat  in data de 15 octombrie 2014 si care inca nu a raspuns cererilor membrilor retelei.

Pentru a asigura publicarea dosarului complet al autorizatiei si punerea sa la dispozitia publicului interesat pentru consultare, a fost depusa la Tribunalul Cluj o actiune de chemare in judecata. Mining Watch cere astfel ca instanta competenta sa oblige primaria Certeju de Sus la respectarea legii liberului acces la informatii. 
 
“Primarul Petru Cimpian a luat alaturi de dosarul de autorizare si un mare NU in brate. A rezistat la toate insistentele membrilor Mining Watch si a jurnalistilor de a studia dosarul, asigurand doar verbal ca totul este in regula. Aceasta atitudine nu doar alimenteaza, dar si confirma suspiciunile unor grave nereguli ce se ascund in spatele nerespectarii legilor transparentei. Certeju de Sus nu este parte dintr-o oranduire democratica, ci dintr-una cimpianocratica” a declarat Roxana Pencea, reprezentant al retelei Mining Watch Romania.
 
 
***
Mining Watch Romania este o retea de monitorizare creata pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare si interventie a societatii civile si a comunitatilor locale cu privire la activitatile miniere din Romania. In acest sens, reteaua desfasoara activitati de monitorizare si analiza a proiectelor miniere propuse in tara noastra si deruleaza actiuni de advocacy pentru a influenta factorii de decizie astfel incat comunitatile locale din Romania sa aiba un cuvant de spus in conturarea propriului viitor.
www.miningwatch.ro
 

Pentru mai multe informatii: Roxana Pencea, e-mail: contact@miningwatch.ro, 
mobil: 0723 024300.