Veștile bune circulă repede. Societatea Ornitologică Română va organiza, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, a patra ediție a Maratonului ornitologic, la Agigea. Evenimentul se va desfășura în paralel cu tradiționalul EuroBirdwatch, observarea păsărilor migratoare ce are loc în mai multe state europene.

Așa cum v-am obișnuit, a patra ediție a maratonului ornitologic va fi organizată de către SOR împreună cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

La evenimentele de tip Big Day, participanții au la dispoziție 24 de ore să observe cât mai multe specii de păsări, într-o zonă bine delimitată de către organizatori. Maratonul va lua startul pe 1 octombrie, la ora 5 dimineața. Participanții trebuie să aibă la ei binoclu sau lunetă și, opțional, un aparat de fotografiat. Perimetrul în care se vor putea face observații este delimitat de Lacul Techirghiol, Vadu, Marea Neagră și Cheile Dobrogei.

Cine poate participa?

Toți pasionații de păsări se pot înscrie la Maratonul ornitologic, nu există limită de vârstă, iar procedura de înscriere este foarte simplă. Participanții pot face echipe de 2, 3 sau 4 persoane și trebuie să completeze formularul online de înscriere aici. Toți cei înscriși sunt așteptați vineri, 30 septembrie la Stațiunea Biologică Marină de la Agigea, unde va avea loc ședința tehnică de la ora 20 și se vor discuta toate detaliile maratonului ornitologic. Având în vedere că zona în care se pot face observațiile este destul de mare, participanții vor avea nevoie și de mașini pentru a se deplasa în teren, de preferat unele care să reziste și la drumuri accidentate.

În timpul maratonului ornitologic, membrii juriului vor fi pe teren pentru a se asigura că nu există probleme la identificările de păsări sau abateri de la regulament, dar ne vom baza în primul rând pe onestitatea participanților. Astfel, din 1 octombrie ora 05.00 și până pe 02 octombrie ora 05.00 birdwatcherii vor putea face observații. Acestea vor fi înregistrate în aplicația mobilă Ornitodata.

Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. După ora 5 dimineața nu mai sunt acceptate observații. Urmează apoi validarea datelor de către juriu și anunțarea echipelor câștigătoare.

Regulamentul Maratonului ornitologic poate fi citit aici.

***

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.