Un grup de voluntari în parteneriat cu primăria comunei Vernești și Școala Gimnazială ,,N.I.Jilinschi" Vernești cheamă buzoienii din satul Mierea să participe la acțiunea de ecologizare ce va avea loc sâmbătă 12 iunie 2021 începând cu ora 9:00, pe valea Nișcovului, în zona satului Mierea. Acțiunea face parte dintr-o serie de trei și vine în continuarea maratonului de ecologizare pe pârâul Nișcov ce a început în comuna Tisău.
 
Locuitorii satului Mierea din comuna Vernești sunt chemați sâmbătă la ora 9:00 la o acțiune de curățare a gunoaielor de pe valea Nișcovului. Inițiativa a apărut de la un grup de localnici ce își doresc punerea în valoare a frumuseții pârâului, a întregii văi dar mai ales consideră că e important să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește protecția mediului. “Suntem mulți localnici mutați aici în mod special pentru aerul curat, pentru peisaj, însă în fiecare plimbare pe care o facem în zonă cu copiii în natură, ne împiedicăm de foarte multe gunoaie ori aruncate în mod tradițional la gârlă, ori aduse de apă. Este nevoie să ne implicăm cu toții urgent, să oprim acest fenomen, să discutăm cu vecinii să nu mai arunce deșeuri în apă, să le povestim copiilor noștri despre impactul gunoaielor asupra naturii, să sesizăm autoritățile când observăm ilegalități, să protejăm acest loc minunat și să-i valorificăm potențialul într-un mod sustenabil.”, a declarat Narcisa Dumitru, inițiator al acțiunilor de ecologizare din comuna Vernești, localnic și voluntar.
 
Localnicii inițiatori au cerut sprijinul primăriei comunei pentru partea logistică a acțiunilor de ecologizare (saci, mănuși, colectare deșeuri). În plus, s-a alăturat inițiativei și Școala Gimnazială ,,N.I.Jilinschi" din Vernești care este recunoscută pentru inițiativele sale referitoare la educație în domeniul protecției mediului.
 
Voluntarii care doresc să participe la acțiunile de ecologizare sunt îndemnați să urmărească pagina de Facebook Mierea, unde apar frecvent noutăți. Participanții sunt rugați să folosească încălțăminte pentru teren accidentat și impermeabilă (cizme, bocanci, ghete) și să poarte șapcă ori alte tipuri de protecție solară, în cazul în care condițiile meteo vor cere.

Calendar acțiuni ecologizare în comuna Vernești:
● 12 iunie, ora 9:00 - Mierea, la biserică
● 19 iunie, ora 9:00 - Nișcov, la magazin La Doi Pași/Dodo Market
● 26 iunie, ora 9:00 - Vernești, la barieră

Organizatori și parteneri: Grup de inițiativă din satul Mierea, Primăria Comunei Vernești, Școala Gimnazială „N. I. Jilinschi” Vernești, Verde de Tisău, Asociația Societatea Exploratorilor, Fundația Comunitară Buzău.

În același timp în comuna Tisău, urmează încă 5 acțiuni de ecologizare. Mai multe detalii pe pagina proiectului Verde de Tisău. 
● 12 iunie - Haleș, Leiculești, Izvoru
● 19 iunie - Pădureni
● 26 iunie - Tisău
● 3 iulie - Strezeni
● 10 iulie - Izvoranu, Bărbuncești 
 
În anul 2021, în județul Buzău, la inițiativa asociațiilor Aluniș Art Center și Societatea Exploratorilor, au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare pe albiile râurilor ori zone naturale, sub egida mesajului “Tu ce vrei să lași în urmă?”. Și noi, la Vernești, vrem să continuăm această mișcare, să ne unim forțele pentru mediul natural în care trăim, să îl protejăm, să îl curățăm și să lăsăm în urmă un loc de care să fim mândri, pentru copiii noștri. Pentru că suntem ceea ce lăsăm în urmă.