Centrul de Artă Aluniș împreună cu Societatea Exploratorilor și grupul Interact Buzău, și-au unit forțele pentru a combate poluarea cu plastic pe râul Buzău prin proiectul „Viitoruri curate! Nu viituri murdare!”. Proiectul are drept obiectiv crearea unei comunități informate și responsabile care împreună cu autoritățile locale să pună stop comportamentului nociv de a arunca gunoiul la râu.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de un an (iunie 2021 – iunie 2022) în județul Buzău și face parte din programul “Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Obiceiul de a arunca gunoiul la râu dublat de absența unei campanii de educare și informare și a unui sistem de colectare a deșeurilor prezent în toate așezările din Județul Buzău prezintă un pericol real pentru sănătatea întregului ecosistem. Zilnic Acumulările de deșeuri pe malurile și cursul de apă reprezintă și o amenințare la adresa comunităților străbătute de râu atunci când în sezonul ploios aceste acumulări mobilizate de viituri distrug locuințe. În plus, aceste acumulări afectează și desfășurarea activităților de agrement pe râul Buzău (rafting, SAP etc), o parte importantă a turismului în județ.

Ultima acțiune de igienizare și colectare de deșeuri de pe râul Buzău și al acumulării Siriu a rezultat în 1000 de saci de deșeuri colectați dintre care 95% reprezentând plastic, echivalentul a 50mc. Acțiunea a fost desfășurată de Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița împreună cu voluntari din mai multe instituții și ONG-uri.

Proiectul „Viitoruri curate! Nu viituri murdare!” vizează două direcții în reducerea poluării cu plastic pe râul Buzău: automatizarea colectării deșeurilor prin montarea de sisteme de colectare pe cursuri de apă și desfășurarea unei campanii de informare și educare în această problemă.

Astfel, în cadrul proiectului vor fi montate două sisteme automate de colectare a deșeurilor pe cursuri de apă, unul pe râul Buzău în dreptul localității Cislău și unul pe cel mai poluat afluent al Buzăului, Bâsca Roziliei. Aceste sisteme sunt bariere plutitoare care se întinde de pe un mal pe celălalt al râului și care ghidează deșeurile aduse de apă către un coș de colectare care este golit periodic. Deșeurile recuperate din apă sunt apoi preluate de operatorul de salubrizare care deservește zona în care este amplasat sistemul. Cele două sisteme sunt construite de o companie din România.

Partea de gestionare a deșeurilor deja existente va include și activități de igienizare a malurilor râului și a câtorva puncte cheie (focare) identificate, acțiuni ce se vor desfășura cu ajutorul voluntarilor.

Campania de conștientizare și educare se va desfășura prin intermediul mesajelor transmise în mass media, dar și prin ample acțiuni în unități de învățământ din tot județul Buzău, precum și în localitățile din jurul locurilor de amplasare a sistemelor de colectare. Pe tot parcursul proiectului vor avea loc ateliere de reciclare creativă a deșeurilor din plastic, ateliere susținute de artiști locali buzoieni. O parte componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă pe de o parte coagularea comunităților locale în grupuri de inițiativă care să disemineze mesajul în localitățile unde locuiesc și oferirea de suport către acestea în relația cu autoritățile locale.

Întreaga comunitate buzoiană este îndemnată să se alăture demersurilor proiectului „Viitoruri curate! Nu viituri murdare!” fie prin susținere financiară, înscrierea în grupul de voluntari care vor desfășura atât acțiuni de igienizare cât și de informare și educare.

***
Despre Centrul de Artă Aluniș
Centrul de Artă Aluniș este o asociație neguvernamentală nonprofit care are drept obiectiv revitalizarea tradițiilor locale și promovarea unui turism responsabil în Munții Buzăului. Un loc foarte important în activitatea centrului îl au susținerea inițiativelor în rândul comunității locale de sex feminin și protecția cadrului natural în care își desfășoară activitatea. Centrul își desfășoară activitatea în fosta școală abandonată a satului Aluniș transformată acum în centru de creație multidisciplinar în care au loc evenimente de artă și cultură: expoziții de pictură și sculptură, concerte de muzică tradițională românescă, muzică arhaică și clasică, ateliere și tabere, toate beneficiind locuitorii, artiștii, artizanii și producătorii locali.

Despre Lidl
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.