3.000 de bucureșteni au participat în proiectul de mediu Bloc verde pentru un viitor curat" derulat de Recicleta, un program Viitor Plus.

 

Colectarea separată pentru reciclare a fost în centrul atenției, timp de 3 luni, în 600 de scări de bloc din sectorul 2, București.

 

Recicleta, un program Viitor Plus, a desfășurat în perioada august – octombrie 2023 proiectul de informare Bloc verde pentru un viitor curat, care a avut rolul de a crește gradul de conștientizare al locuitorilor cu privire la problemele de mediu și importanța colectării separate și a reciclării. Proiectul a fost derulat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2.

 

24 de administratori și președinți de bloc au participat la ateliere de educație non-formală pe tema colectării separate, iar 3.000 de cetățeni au interacționat cu facilitatorii proiectului și au primit broșuri informative, dar și detalii cu privire la regulile de colectare separată și punctele de colectare disponibile în sectorul 2.

 

Pe parcursul celor 10 săptămâni de informare, facilitatorii au oferit posibilitatea locatarilor de a răspunde la un chestionar pe teme privind reciclarea și protecția mediului. Au fost completate 705 chestionare de către locatarii scărilor de bloc, iar săptămânal a fost oferit un premiu în valoare de 500 lei, prin tragere la sorți.

 

Chestionarul a furnizat detalii și cu privire la cunoștințele pe care locuitorii scărilor de bloc le au cu privire la soluțiile existente pentru colectarea separată a deșeurilor. 26% dintre respondenți nu aveau informații despre Sacul Galben, iar restul celor care au completat chestionarul nu aveau informații complete despre tot ce cuprinde acest sistem de colectare pus la dispoziție de operatorul de salubritate Supercom.

 

Prin proiectul „Bloc verde pentru un viitor curat",  Recicleta a abordat probleme majore ale comunității, cum ar fi numărul redus al campaniilor de informare pe tema importanței reciclării, lipsa oportunităților de educație ecologică pentru adulți și procentul mic de reciclare a deșeurilor municipale.

 

În cele peste 700 de chestionare, echipa Recicleta a găsit și sugestii de îmbunătățire a colectării separate în sectorul 2 din partea cetățenilor: implementarea recipientelor de colectare pe fracții, sporirea numărului de recipiente de colectare, introducerea unei colectări eficiente a deșeurilor reciclabile cu programare pe zile și fracții, organizarea de campanii extinse de informare cu privire la colectarea separată și aplicarea de amenzi pentru încălcarea regulilor de colectare. Aceste propuneri reflectă dorința comunității de a întări și lărgi inițiativele de colectare separată pentru reciclare, precum și necesitatea de a educa și sancționa pentru a asigura respectarea normelor de mediu.

 

Proiectul „Bloc Verde pentru un viitor curat" a fost creat pentru 600 de scări de bloc care beneficiază de colectare separată a hârtiei­, cu transport ecologic, gratuit, prin programul Recicleta, până la finalul lui 2023. Recicleta a dorit să consolideze cunoștințele dobândite de locatari cu privire la colectarea separată pe parcursul programului în care s-au desfășurat mai multe acțiuni de informare și motivare a comportamentelor responsabile față de mediu.

 

***

 

 

 

Recicleta este un program de mediu al asociației Viitor Plus ce are o componentă socială, care oferă servicii de colectare separată pentru companii din București, dar și programe gratuite pentru școli și scări de bloc. Prin activitățile sale în comunitate, programul Recicleta încurajează colectarea separată în București, consolidează comportamentele eco-conștiente și contribuie la educația de mediu. www.recicleta.ro

 

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 17 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. www.viitorplus.ro

 

Viitor Plus – pentru oameni și natură