În Săptămâna Apelor, 497 de voluntari din țară au strâns 12 tone de deșeuri, dintre care peste 4 tone de plastic

Pentru a marca extinderea programului Cu Apele Curate în 2021, realizată cu sprijinul Lidl, Asociația MaiMultVerde a desfășurat recent o serie de acțiuni de ecologizare și conștientizare în 18 orașe – Galați, Brăila, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Oltenița, Zimnicea, Cluj, Călărași, Cernavodă, Frumușița, Iași, Nicolae Bălcescu, Tg. Jiu, Tg. Neamț, Turnu Măgurele, Voineasa, Sf. Gheorghe. Asociația a mobilizat, prin partenerii săi, asociații și grupuri de inițiativă locale, 497 de voluntari care au participat la acțiunile de igienizare, reușind să adune 12 tone de deșeuri, dintre care peste 4 tone de plastic.
 
„Primul pas este inițiativa proprie. La orice acțiune de protejare a mediului ar trebui să participe cât mai multă lume. Aș vrea să le ofer copiilor mei și tinerilor giurgiuveni un oraș curat, un oraș cu perspective, din care să nu mai plece, în care să rămână și pe care să-l dezvolte. Cu cât mai mulți luăm inițiativă, cu atât mai bine pentru orașul nostru”, a declarat Adrian Chiran, voluntar.

În aceste orașe au avut loc, pe lângă acțiunile de ecologizare, diverse alte activități, pentru toate vârstele – campanii de informare privind pericolele poluării cu plastic a apelor și modurile corecte de colectare separată a deșeurilor, training-uri de organizare comunitară și ateliere de scris petiții către primării, precum și expoziții fotografice, drumeții în natură și tururi ghidate cu componentă ecologică. La aceste activități au participat peste 300 de persoane.

O altă activitate care a fost foarte bine primită în comunități au fost proiecțiile de filme documentare puse la dispoziția elevilor și profesorilor de școală primară și gimnazială de către Asociația Bloc Zero. 4 filme documentare care au pus în prim plan importanța vitală pe care o are apa în funcționarea ecosistemului și în prezervarea biodiversității au fost disponibile online, în mod gratuit, prin intermediul platformei educaționale Kinoteca. Astfel, 23 de profesori au folosit filmul documentar ca punct de pornire în deschiderea unor discuții despre importanța protejării apelor. Au fost organizate în total 36 de proiecții, la care au participat 931 de elevi din localitățile: Bicaz, București, Buzău, Bănia (Caraș-Severin), Câmpulung (Argeș), Craiova, Gura Humorului, Iași, Petroșani, Piatra Neamț, Pitești, Reșita, Sarinasuf (Tulcea), Sinaia și Suceava.
 
„Filmele au fost foarte educative și au transmis mesaje despre protejarea mediului și a apelor în mod special. Elevii au discutat pe seama celor văzute și au dat exemple din viața cotidiană de situații în care mediul este poluat. De asemenea, au venit cu propunerea ca, atunci când vom putea, să organizăm o drumeție pentru a curăța malurile râului Moldova din localitate” - Mihaela Botușan, Profesor, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului.

Sub sloganul „Bea de aici, nu cumpăra la PET!”, Asociația MaiMultVerde a instalat la Liceul Teoretic din Zimnicea, cu ajutorul Aquaphor, 8 sisteme de filtrare a apei Aquaphor Eco, pentru a limita consumul de apă la pet. Astfel, cei 500 de elevi și profesori din liceu beneficiază acum de apă de cea mai bună calitate, proaspătă și sigură.

Tot în cadrul programului, la Sf. Gheorghe a fost lansat proiectul pilot „Oltul cu apele curate”, în parteneriat cu Fundația Comunitară Covasna. În cadrul acestui parteneriat, în colaborare cu autoritățile și Poliția Locală, vor fi identificate locurile din apropierea malurilor Oltului unde se depozitează ilegal deșeuri, vor fi amplasate camere video care vor fi permanent monitorizate, iar, ulterior, cei care abandonează deșeuri în aceste zone vor fi trași la răspundere. Proiectul va culmina, în luna august, cu o acțiune amplă de ecologizare a malurilor și luciului apei Oltului pe tronsonul izvor - Sf.Gheorghe, în care vor fi implicate localitățile prin care trece Oltul din două județe, Harghita și Covasna.

Activitățile care au fost amânate din motive de pandemie sau vreme inadecvată vor fi reprogramate. Pentru informații detaliate privind calendarul evenimentelor și măsuri anti-poluare, cei interesați sunt invitați să urmărească mai departe site-ul www.cuapelecurate.ro.

Programul Cu Apele Curate, gândit ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor românești, vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albiile râurilor, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, aproximativ 4,2 tone de deșeuri sunt transportate zilnic pe Dunăre, adică 1533 de tone pe an. În plus, până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel acumulează cantități imense de plastic, ceea ce duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului. Pentru a lupta cu acest debit de 4,2 tone/zi de deșeuri sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România, cât și în țările riverane.

„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu. Programul Cu Apele Curate se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Bloc Zero și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

***
Despre Asociația MaiMultVerde

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 360 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Despre Lidl

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Despre CeRe

CeRe, împreună cu cetățeni, organizații și comunități, construiește zi de zi o lume justă, echitabilă și solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor ().

Despre Asociația Bloc Zero

Bloc Zero, asociație aflată la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară, pornește de la realitățile cotidiente, pe care le interpretează prin filtre și experiențe diferite, dar compatibile: film și arte vizuale, antropologie și discuții libere, reprezentare și analiză critică. OWR își propune prin activitățile sale să asigure alternative culturale, sociale și educaționale, implicând activ comunitățile în acest proces.

Despre ARC România


ARC România are o experiență de 17 ani în domeniul mobilizării de resurse din comunitate, inclusiv în direcția programelor de protecția mediului. Prin rețeaua sa poate pune în contact organizații locale cu parteneri și finanțatori care să le permită derularea de acțiuni concrete în comunitățile din care fac parte.