De ce am stins lumina?
Sambata, 19 martie, Patrulele de Reciclare din 14 localitati din 11 judete si-au mobilizat comunitatile sa stinga lumina, sa economiseasca energie si sa colecteze responsabil deseuri electrice. Intre 20.30 – 21.30, copii, tineri si profesori din Patrule de Reciclare din Constanta si Mangalia (judetul Constanta), Iasi (jud. Iasi), Ramnicu Valcea (jud. Valcea), Baisoara (jud. Cluj), Satu Mare (jud. Satu Mare), Bistrita (jud. Bistrita-Nasaud), Tudor Vladimirescu (judetul Braila), Sibiu, Sura Mica si Talmacel (judetul Sibiu), Mastacan-Borlesti (judetul Neamt) Giurgiu (jud. Giurgiu), Adjud (jud. Vrancea) au organizat si participat la actiuni si evenimente dedicate Orei Pamantului.

”Asemeni milioanelor de oameni din toata lumea care fac posibil acest fenoment de solidaritate, am stins si noi lumina, am scos din priza aparatele electrice si am indemnat oamenii sa faca la fel.  Mai mult, am propus si actiuni de colectare a deseurilor electrice. In fond, daca ne pasa de Pamant, trebuie sa colectam aparatele vechi sau defecte, becurile arse si bateriile consumate. Cele pe care le tinem fara sa le mai folosim polueaza, iar cele vechi si neperformante irosesc energie! 
Le multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi si au demonstrat ca si noi, romanii, avem o ”voce” in comunitatea globala care se lupta pentru protejarea naturii. Am testat si credem in puterea gesturilor simbolice si a exemplului mobilizator. In fiecare an, datorita Orei Pamantului, din ce in ce mai multi oameni devin constienti ca avem datoria de a reduce consumul de energie, prin gesturile noastre de fiecare zi. Tot astfel, datorita activitatii Patrulei de Reciclare din ultimii 5 ani, milioane de romani au devenit mai constienti de impactul ecologic al deseurilor electrice si de faptul ca acestea trebuie sa ajunga numai la reciclare” a declarat Alexandra Arnautu, managerul programului.
 
La Constanta, ne-am adunat la initiativa Mare Nostrum in Parcul Tabacariei, alaturi de Mare Nostrum, si am oferit premii celor care au venit si au predat la reciclare becuri uzate. O tanara mamica ne-a declarat: “Fiul meu de 6 ani a auzit la radio ca in Parcul Tabacariei se sarbatoreste Ora Pamantului si ne-a rugat sa venim cu intreaga familie aici. Este foarte important ca el sa invete, sa inteleaga si sa salveze lucrurile care mai pot fi salvate, deoarece el va trebui sa traiasca intr-o lume mai buna si mai responsabila!”. Si la Mangalia am sarbatorit Ora Pamantului alaturi de Primarie, a carei implicare a conferit si mai multa …autoritate acestui gest.

La Iasi, ne-am aliat cu studentimea si am ajutat Liga Studentilor la Filozofie sa organizeze o actiune de colectare a deseurilor electrice in caminele din complexele studentesti ”Codrescu” si ”Titu Maiorescu”.

Nici sibienii nu s-au lasat mai prejos – Patrula Scolii gimnaziale din Talmacel a inaugurat prima editie a Orei Pamantului in satul lor! Iar Scoala gimnaziala nr.4 din Sibiu s-a pregatit cu activitati creative inca din saptamana precedenta. ”Stingem lumina? Stingem lumina!” au dat strigare si junii sibieni din Sura Mica.

In judetul Cluj, una din cele mai remarcabile Patrule din program – agentii Scolii gimnaziale Baisoara si–au mobilizat vecinii cu sloganuri emotionante: ”Pamantul e rasfatat de prieteni ai lui de pretutindeni, ii vegheaza somnul o ORA! Nu e mult pentru om, dar e vital pentru batranul Pamant!”

Despre initiativa Scolii gimnaziale Mastacan-Borlesti din judetul Neamt a scris si presa locala: ”Luminile s-au stins la Borlesti intre orele 20.30-21.30, ora care, in final, a fost petrecuta sub cerul liber. ”Dorim sa ne alaturam oamenilor din cele 7000 de orase, din peste 160 de tari. Avem nevoie de dvs., ca sa ne putem imbunatati calitatea vietii pe pamant. Sa iesim cu totii sub cerul liber si sa daruim naturii energia noastra!”

Patrulele Liceului Tehnologic “Capitan Nicolae Plesoianu” din Ramnicu Valcea si Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr.1 din Bistrita-Nasaud au ”scutit” Pamantul nu numai de o ora de consum de electricitate, ci si de multe kilograme de deseuri electrice.
 
Aflati cum au sarbatorit si alte Patrule Ora Pamantului!
Copiii, tinerii si dascalii din Patrulele de Reciclare aduc in comunitatile lor subiectele de top ale protectiei mediului, la nivel international si isi afirma din ce in ce mai puternic influenta pozitiva la nivelul perceptiilor si comportamentelor celor mari. Ora Pamantului este cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Ora Pamantului vorbeste despre noi, oamenii, despre implicare, curaj, responsabilitate si capacitatea celor temerari de a schimba, oricand, ceva, in bine.