Membrii celei mai mari organizații de scouting din România - Cercetașii României - vor cunoaște cei peste 100 de ani de istorie ai cercetășiei poloneze.  La cea mai mare întâlnire a lor din acest an, jamboreea națională RoJam, care se va desfășura în perioada 4-15 august și la care vor lua parte aproximativ 1,8 mii de persoane, va fi prezentată expoziția pregătită, la inițiativa Institutului Polonez din București, de către Muzeul Cercetășiei ZHP din Varșovia. 

Expoziția va fi prezentată în tabăra jamboreei naționale din localitatea Cristian, de lângă Brașov. Ea face cunoscute tradițiile scoutingului polonez, începuturile acestuia și personalitățile fondatoare ale organizației. Reamintește, de asemenea, faptul că Polonia este candidată pentru organizarea Jamboreei Mondiale de Scouting la Gdańsk, în anul 2023. Creatorii expoziției compuse din 30 de planșe au pus accentul și pe participarea cercetașilor la evenimente importante pentru istoria și independența Poloniei. Scouții români vor afla, printre altele, despre includerea colegilor lor polonezi în legiuni, despre lupta lor în cadrul Rândurilor Cenușii sau influența educației cercetășești asupra generații întregi de tineri polonezi, la baza căreia se află valori precum patriotismul, tovărășia, prietenia, serviciul în folosul celorlalți, credința, munca, corectitudinea, libertatea și pacea. 

Expoziția, pregătită special pentru scouții din România de către Muzeul Cercetășiei din cadrul Organizației Cercetașilor Polonezi, prezintă povești de eroism, prietenii legate în timpul jamboreelor organizate în diferite țări, dorința continuă de recuperare a libertății și păcii, de recunoaștere a Poloniei independente la nivel internațional, grija pentru tradiție și, de asemenea, sau poate mai înainte de toate, jocul și voia bună care însoțesc activitățile cercetașilor și importanța educativă a acestei mișcări.
 

- Ne-am dorit foarte mult ca expoziția să prezinte și relațiile dintre cercetașii polonezi și români. Din perioada interbelică ele au fost foarte strânse. Merită să relatăm acest lucru celor 1,8 mii de cercetași care vor participa la jamboreea națională  - a subliniat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a avut inițiativa creării expoziției și a finanțat realizarea acesteia. - Datorită accesului la colecțiile Muzeului Cercetășiei ZHP, Arhivei Naționale Digitale din Polonia și Asociației Cercetașilor Tradiționali din România am putut prelua fotografii și publicații unicat care prezintă pagini ale acestei istorii comune a cercetașilor. Expoziția este, de asemenea, un preambul al aniversării a 100 de ani de la Renașterea Statului Polonez și Centenarul Marii Unirii a României, care vor fi sărbătorite în anul 2018 - a declarat doamna director Skieterska.

Expoziția despre scouting-ul polonez va fi prezentată în cadrul jamboreei cercetașilor români până la finalul reuniunii, pe data de 15 august. Cu o zi înainte de încheierea acestei întâlniri, la Baku, în Azerbaijan, va fi comunicată decizia cu privire la țara care va fi gazdă a ediției cu nr. XXV a Jamboreei Mondiale din anul 2023. În numele Poloniei, pentru acest titlu concurează Uniunea Cercetașilor Polonezi împreună cu orașul Gdańsk. 
 
Informațiile pot fi găsite și pe pagina culturapoloneza.ro
Aflați mai multe detalii despre candidatura orașului Gdańsk pentru organizarea Jamboreei Mondiale de Scouting în anul 2023 pe pagina polska2023.pl