Cea de a doua ediție a evenimentului Făgăraș Fest a reunit la Nucșoara, în județul Argeș, în acest weekend, peste 1000 de iubitori de natură și cultură locală. Timp de trei zile, la poalele celui mai înalt masiv din România, Vârful Moldoveanu, au avut loc concerte, ateliere de gastronomie locală, vizite ghidate pentru pasionații de floră și faună din Carpați.

După o pauză de un an, Făgăraș Fest, festivalul de la poalele munților s-a întors cu și mai multă muzică bună și activități interactive. Între 6-8 august, comuna Nucșoara, din județul Argeș, a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente de natură și patrimoniu cultural a Munților Făgăraș.

Ediția de anul acesta a fost bogată în activități și ateliere destinate celor mici și mari, iubitorilor de natură, aventură și cultură locală, iubitorilor de bucate alese tradiționale, de istorie și teatru, de fotografie, filme de natură și chiar de yoga, la poalele munților. Programul complet al festivalului îl găsiți aici.

„Ediția de anul acesta a festivalului Făgăraș Fest vine ca o gură de aer proaspăt după o lungă perioadă de stat în casă sau pe lângă casă. De aceea, punem accent pe bucuria copiilor și relaxarea adulților, într-un cadru natural deosebit, alături de oamenii minunați din Nucșoara. Cred că este momentul potrivit să ne bucurăm cu toții de Munții Făgăraș și de cultura comunităților locale de la poalele lor.” a declarat Mara Bulea, manager de eveniment, Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

Festivalul Munților Făgăraș în sprijinul comunităților locale
Făgăraș Fest nu este doar despre pădurile seculare, virgine, unele dintre ultimele colțuri de oxigen ale Europei, nu este doar despre bogățiile naturale pe care le găsim în aceste păduri, este și despre oamenii care dintotdeauna au avut grijă de aceste bogății, care și-au croit viața în jurul naturii și a acestor locuri incredibile. Natura a săpat în viețile oamenilor obiceiuri străvechi; natura le-a fost acestor oameni alinare în momentele grele din viață și loc de protecție în perioadele grele ale istoriei.

Făgăraș Fest a reușit să adune toate aceste obiceiuri și povești și cu ajutorul nucșorenilor, participanții la festival au avut ocazia să cunoască zona în profunzimea ei. Festivalul a oferit astfel o sursă de venit comunităților locale care au putut să monetizeze valorile culturale ale zonei, fie că vorbim despre meșteșug, istorie, bucate alese sau cazare. Pe durata festivalului întreaga zonă Nucșoara a fost ocupată în procent de 100% fie că vorbim despre spațiile clasice de cazare (pensiuni, hoteluri), fie că vorbim despre gazde locale sau oferirea unor spații de camping.

Evenimentele care respectă oamenii și natura în egală măsură sunt o sursă importantă de venit în comunitățile locale și reprezintă viitorul dezvoltării durabile a comunităților din zona Munților Făgăraș.

Despre Făgăraș Fest
Făgăraș Fest celebrează Natura și Oamenii ce trăiesc la poalele Munților Făgăraș. Evenimentul face parte din inițiativa Fundației Conservation Carpathia și a Propark – Fundația pentru Arii Protejate de a promova unicitatea și frumusețea zonelor naturale din România și de a atrage atenția asupra importanței protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent, în beneficiul oamenilor și al naturii. Dar și de a ajuta comunitățile locale să găsească soluții pentru producerea și promovarea produselor locale de calitate și păstrarea acestui peisaj rural deosebit.

An de an, fiecare eveniment este unic și se desfășoară în câte o comunitate diferită de-a lungul Făgărașilor. Evenimentul are un impact minim asupra naturii și maxim asupra dezvoltării durabile a localnicilor, un amestec interesant de natură, cultură locală, activități și experiențe diferite, hrană curată și sănătoasă, stare de bine și relaxare. Festivalul reprezintă un model de eveniment bun de replicat la nivelul comunităților montane.

„Ne bucurăm că anul acesta am reușit să ne reîntâlnim cu iubitorii Munților Făgăraș la o nouă ediție Făgăraș Fest. Prima ediție din 2019 care a avut loc la Lerești, județul Argeș, a fost un moment de pornire foarte bun pentru tradiția Făgăraș Fest, iar ediția de anul acesta de la Nucșoara, Argeș, ne-a confirmat faptul că oamenii, atât localnicii, cât și vizitatorii și iubitorii Făgărașilor, au nevoie de genul aceasta de eveniment pentru a celebra cu respect și responsabilitate bogațiile naturale și culturale ale acestor munți unici în Europa. Suntem mândri că suntem parte a acestui festival și abia așteptăm să ne revedem în 2022 la o nouă ediție Făgăraș Fest” a declarat Ioana Mehedin, director comunicare, Conservation Carpathia.

Făgăraș Fest 2021 nu ar fi fost posibil însă fără sprijinul prietenilor și partenerilor evenimentului. Astfel, recunoștința și mulțumirile organizatorilor merg către: Primăria Comunei Nucșoara, Vinyl Rum Tapas & Wine, Radio Guerrilla, Domeniul Bogdan, Croitoria de Cafea, Delicatese din Poiana Fermecată, Transilvania Film, Milvus Group, Societatea Română de Sălbăticie, Photolife, NTD Film, Caezu, Muscel TV, Argeș TV, CLAR TV Muscel, Radio România Brașov FM, Muscel FM, Ziarul din Muscel, Jurnalul de Argeș, Argeș Expres.

***
Despre Fundația Conservation Carpathia
Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.400 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

Despte Propark Fundația pentru Arii Protejate
Propark Fundația pentru Arii Protejate a fost înființată în anul 2008 și este principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în România, având în același timp un rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring.