Asociația Montană Carpați, alături de Let’s Do It, Romania! au desfășurat anul acesta Let’s Do It, Carpati!, o campanie dedicată comunității iubitorilor de munte prin care și-au propus să atragă atenția asupra deșeurilor aruncate în natură, pe poteci și creste montane și să motiveze turiștii ca nu numai să nu-și lase gunoiul pe munte dar să-l și adune pe cel care îl găsesc în cale.

După ce au strâns 340 saci de deșeuri în doar 7 acțiuni cu ajutorul a 160 de voluntari, cele două asociații lansează pentru luna septembrie un “manifest pentru munți curați”:

“Noi suntem montaniarzi. Suntem iubitori de natură și măreție, de poteci și triluri de păsări vesele, de aer tare și izvoare dătătoare de viață.
Noi suntem Montaniarzi. Suntem mereu cu gândul la creste și păduri, la priveliști și provocări.
Noi suntem MONTANIARZI! Suntem o comunitate și o mișcare, suntem cei care vor să redea muntelui ce-i aparține, măreția. Noi suntem tu, noi suntem voi.
Noi credem în puterea lui împreună. În oameni, în responsabilitate și în traiul în acord cu natura. Credem că munții nu își merită povara gunoiului pe care i-l dăm să îl poarte și mai ales credem că răspunsul e la noi, la cei cărora LE PASĂ.”


Manifestul este dedicat tuturor cluburilor și asociațiilor de profil din România dar și instituțiilor din zona montană și fiecărui montaniard în parte. Cei interesați sunt invitați să se alăture cauzei campaniei Let’s Do It, Carpați! pentru ca pe 17 septembrie, în ziua națională de curățenie, să acționeze împreună pentru promovarea responsabilității unui viitor așa cum ni-l dorim cu toții.

Orice organizație sau instituție interesată poate să se alăture campaniei formând un grup de acțiune și anunțând organizatorii la: office@asociatiamontanacarpati.ro iar multe detalii se pot găsi pe site-ul www.asociatiamontanacarpati.ro.

“Fiecare gest de bine, fiecare acțiune proactivă schimbă comunitatea, societatea, țara în care locuim. Te invit să ne fii alături anul acesta pe 17 septembrie să facem curățenie în toată țara. Într-o singură zi. Alături de alte 191 de țări din lume. Nu mai avem timp de pierdut. Natura poate fi mai curată datorită fiecăruia dintre noi. Let's Do It! Înscrie-te și tu!” - reprezentanții Let’s Do It, Romania!

Povestea Let’s Do It, Romania! a început când un grup de voluntari pasionaţi, animaţi de o idee nebunească, şi-a propus să curețe România într-o singură zi. Pe 25 septembrie 2010, peste 200 000 de români au ieşit să facă curăţenie, participând la cea mai mare acţiune de voluntariat organizată vreodată în România. În prezent, Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mişcare socială din România care implică toate județele din țară.

Misiunea Asociației Montane Carpați este să contribuie la un turism montan sustenabil. Prin campania Let’s Do It, Carpați! dar și prin alte proiecte pe termen lung, asociația își propune să educe comunitatea iubitorilor de natură și să îmbunătățească infrastructura turistică montană într-un mod responsabil.