Pe 10 septembrie, Adunarea Generala a Parlamentului slovac a adoptat in plenul sau amendamentul mentionat. Initiativa a venit din partea SMER, partidul de guvernamânt, care are o majoritate confortabila in Parlament. Slovacia se alatura astfel altor state care au interzis deja folosirea cianurii in minerit, cum ar fi Cehia sau Ungaria. In mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor miniere pe baza de cianura pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Comisia Europeana a refuzat sa transpuna decizia Parlamentului intr-o directiva motivând ca "o interzicere generala a utilizarii cianurii ar avea un efect negativ asupra ocuparii fortei de munca". In realitate studii independente contrazic aceasta retorica si din ce in ce mai multe comunitati din Europa se confrunta cu pericolul proiectelor miniere ce implica utilizarea cianurii. Din Grecia, România, Spania, Franta, Bulgaria pâna in Finlanda, cetatenii se mobilizeaza pentru a se asigura ca aceasta substanta toxica este interzisa.
 
In cazul Slovaciei, interzicerea cianurii a venit ca raspuns la proiectele miniere de extragere a aurului planificate in Kremnica si Detva (ambele localizate in regiunea Banská Bystrica). Dupa cum a explicat profesorul Jan G. Laitos, "mai mult de 90% din tot aurul extras la nivel mondial se bazeaza pe folosirea cianurii. Cianura este un compus chimic care face reactie cu aurul, permitând separarea acestuia de alte elemente. Este din punctul de vedere al industriei un proces simplu si eficient mai ales când vine vorba de cost. Nu exista alternative cu costuri de productie intr-atât de mici. Cu alte cuvinte, interzicerea utilizarii cianurii inceteaza extractia si productia de aur toxic".
 
"A fost un efort considerabil, dar am facut progrese substantiale pentru a opri exploatarile toxice de aur nu numai in Kremnica, dar peste tot in Slovacia", a declarat un membru al grupului de initiativa "Kremnica nad Zlato" (Kremnica dincolo de aur). "Suntem increzatori ca victoria noastra va incuraja si alte comunitati sa lupte in tarile lor pentru un viitor curat si pentru interzicerea cianurii. Mai mult, Slovacia ar trebui sa fie de asemenea un exemplu pentru oficialii UE ce trebuie sa opreasca practicile miniere toxice din Europa si sa puna in aplicare vointa cetatenilor europeni de interzicere a cianurilor".
 
Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati: info@kremnicanadzlato.sk 
sau vizitati pagina de facebook: Kremnica nad Zlato (Kremnica dincolo de aur).