Risipa alimentară reprezintă o provocare majoră în România: 83% dintre cetățeni recunosc că aruncă mâncare, în special fructe, legume și pâine, conform unui studiu realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în anul 2024. Pentru a răspunde acestei probleme, proiectul NutriCreativ propune o abordare inovatoare: educație informală prin artă, menită să stimuleze gândirea critică, schimbarea comportamentală și implicarea comunităților în gestionarea responsabilă a hranei.
NutriCreativ urmărește combaterea risipei alimentare prin colectarea și analizarea informațiilor legate de modele de producție, utilizarea resurselor, sustenabilitate și distribuția alimentelor. Inițiativa propune activități de educație alternativă desfășurate în spații publice și online, implicând activ grupuri comunitare. Scopul este de a aborda cauzele risipei alimentare în mediul urban, precum nivelul redus de colectare selectivă și lipsa facilităților pentru compostare.
Proiectul aduce împreună comunitățile din București, Periș, județul Ilfov și din Petroșani județul Hunedoara, printr-o serie de ateliere tematice precum „Emoțiile și alimentația”, „Producție, alergeni și risipă” și „Eat Art”, dar și printr-o instalație de teatru senzorial cu rol educațional. De asemenea, NutriCreativ include dialoguri publice despre practici sustenabile și activități de implicare comunitară, cu un accent deosebit pe educația copiilor și pe formarea unor obiceiuri alimentare responsabile.
Atelierele NutriCreativ se vor desfășura în perioada septembrie - octombrie, fiind susținute de trainerii Anca Munteanu, Alina Tofan, Andrada Spafiu, Alexandra Brînzac, Larisa Tofan și Popa Bogdan. Creațiile artistice rezultate vor fi prezentate la finalul lunii octombrie, iar instalația de teatru senzorial va fi realizată de artiștii Alina Tofan, Anca Munteanu, Ștefan Blănică, Paul Ruben Grec, Larisa Tofan, cu participarea artistei Marieke Leene (Olanda/Portugalia). De asemenea, proiectul include intervenții online pe Twitch alături de traineri și de Cristina Petrescu-Ghenea, parte din echipa podcastului Re.Conectat, un podcast care explorează relațiile pornind de la legătura cu propriul corp, prin conversații intime și vulnerabile ce ajută ascultătorii să fie mai blânzi cu propriul corp.
Proiectul atrage atenția și asupra impactului global al sistemului alimentar industrializat: lanțuri de aprovizionare lungi și ineficiente, supraproducția, consumul excesiv de carne, pierderea biodiversității și epuizarea resurselor naturale. Prin activități educaționale și artistice, NutriCreativ stimulează conștientizarea socială și ecologică, propunând o legătură mai sănătoasă între om, natură și hrană.
NutriCreativ demonstrează că arta poate deveni un instrument eficient de educație și schimbare, inspirând comunitățile să adopte practici responsabile în gestionarea deșeurilor și utilizarea resurselor.
***
Parteneri: Plastic Art Performance Collective, Urban Lab, Asociația Macaia.
NutriCreativ este organizat de Asociația Culturală Metropolis, proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
* „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”