Am plantat din nou cu și pentru voluntari

Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România a plantat 285.000 de puieți în toamna acestui an. 70 de hectare aflate în proprietate publică vor deveni peste ani păduri ele fiind, în prezent, afectate de diverse procese de degradare a solului.

Echipa organizatorică a continuat să împădurească cu ajutorul echipamentelor mecanizate, dar 2022 a însemnat și reîntoarcerea la acțiunile organizate cu voluntari. Dacă în primăvară au participat 700 de voluntari, în toamnă numărul acestora s-a triplat.

“Toamna aceasta a reprezentat reîntâlnirea deplină cu voluntarii noștri: 15 evenimente de plantare cu 2.200 voluntari. Am plantat din 15 octombrie pânâ în 15 decembrie, sus pe munte, pe dealuri și câmpii, din Apuseni până în Constanța. Abia așteptăm să vedem la vară evoluția puieților plantați de voluntari.”, a declarat Marin Toma, președinte Plantăm fapte bune în România.

Plantarea celor 285.000 de puieți s-a realizat prin evenimente organizate în localități din 8 județe: Alba (Bucium), Cluj (Călărași, Valea Ierii), Constanța (Mihail Kogălniceanu), Dolj (Ghercești), Giurgiu (Călugăreni), Iași (Aroneanu), Prahova (Lapoș, Tătaru) și Olt (Mărunței). De asemenea, echipa organizatorică a depășit granițele țării în 2022 plantând 5.000 de puieți în Republica Macedonia de Nord.

Printre speciile plantate se numără: brad, larice, molid, paltin, salcâm, sălcioară, plop alb, plop negru, stejar pedunculat, stejar roșu, corcoduș, frasin, jugastru, ulm turkestan.

Pepiniera Plantăm fapte bune în România găzduiește deja câteva zeci de mii de puieți care vor ajunge în curțile școlilor și ale grădinițelor unde sunt organizate acțiuni de plantare cu scop educațional.

În timpul lunilor de iarnă, echipa de proiect va identifica terenuri noi pentru sezonul de primăvară și pregăti acțiunile de plantare și de monitorizare a tinerelor plantații.

Partenerii naționali din 2022 sunt Dedeman, Endava, FAN Courier, JYSK, OMV Petrom și Unilever. Alături de ei,
se implică financiar Allianz-Țiriac Asigurări, Ameropa, Bergenbier, H.ESSERS, Holcim, Kaufland, Orange, Philip Morris România, Rompetrol și Wipro.

Plantăm fapte bune în România mulțumește și celor care s-au implicat în cauza pădurilor fie prin donații individuale, fie prin redirecționarea impozitului pe profit/venit și îi așteaptă pe voluntari la acțiunile din 2023.

***

Despre Plantăm fapte bune în România

Din 2011 și până în prezent, 46.000 de voluntari și firme de împădurire au plantat și îngrijit peste 2.810.000 de puieți pe o suprafață de 690 de hectare, preponderent pe terenuri publice neproductive în localități din 35 de județe ale României.