Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România a plantat 558.000 de puieți în 2021. ONG-ul a crescut astfel suprafața împădurită a României, acționând pe terenuri afectate de diverse procese de degradare și aflate în proprietate publică și afectate de diverse procese de degradare. Rezultatele sunt cu atât mai importante, date fiind condițiile speciale impuse de pandemie în ultimii doi ani.

Din 2011 până în prezent, Plantăm fapte bune în România a contribuit la plantarea și îngrijirea a peste 2.000.000 de puieți care împăduresc astăzi 524 de hectare aflate în 42 localități (35 de județe) ale țării. Dacă până în pandemie, 44.000 de voluntari au participat la acțiuni, în ultimii doi ani munca lor a fost înlocuită cu zilieri și echipamente mecanizate.

 
“Anul 2021 l-a continuat pe cel precedent în ceea ce privește majoritatea activităților noastre: plantări și îngrijiri cu personal specializat, fără prezența voluntarilor. Ne e dor de voluntari și de energia cu care participă la acțiunile de împădurire. Componenta educațională a proiectului s-a mutat și ea în mediul online, prin intermediul conferințelor susținute, în direct, pe pagina noastră de Facebook.”, a spus Marin Toma, președinte Plantăm fapte bune în România.

În 2021 au fost împădurite 123 de hectare noi și au fost efectuate completări și îngrijiri ale suprafețelor plantate în anii precedenți. Cei peste 550.000 de puieți reprezintă 70 de specii forestiere alese cu grijă de inginerii silvici din cadrul ONG-ului.

Un alt proiect important care a crescut anul trecut îl reprezintă pepiniera Plantăm fapte bune în România care, într-un viitor nu foarte îndepărtat, va produce puieți. Echipa de proiect va insista și pe caracterul didactic al pepinierei - o educație corectă în acest domeniu începe de la nivelul solului, acolo unde sămânța încolțește și continuă către cea mai din vârf frunză a puietului.

Conferințele Plantăm fapte bune în România sunt noutatea din 2021. Alături de invitați din domeniul silviculturii, echipa de proiect dezbate săptămânal teme de interes silvic în cadrul unor evenimente live organizate pe Facebook.

Raportul Plantăm fapte bune în România 2021 este disponibil aici: https://bit.ly/3iNNgvo

Partenerii naționali în 2021 au fost OMV Petrom, Unilever, Bergenbier, JYSK, Endava și Dedeman. Alături de ei, s-au implicat financiar FAN Courier, Nuclearelectrica, Rehau, Rompetrol și SIXT.

Plantăm fapte bune în România mulțumește tuturor celor care s-au implicat în cauza pădurilor și speră la un an în care voluntarii vor putea participa din nou la plantări.