”Plantam fapte bune in Romania” este o poveste scrisa impreuna. Impreuna am visat, am pus energie, timp si credinta in gandurile, cuvintele si faptele noastre. Impreuna am inteles ca ne putem construi viitorul pe care ni-l dorim si tot impreuna am invatat cum sa facem primii pasi pe acest drum. In 2015 am spus tuturor valorile noastre modul de organizare, am impartasit experienta noastra celor interesati si i-am incurajat sa se organizeze pe cont propriu. Sa demonstram impreuna ca totul este posibil si ca pot fi oferite societatii o diversitate de modele culturale viabile.

Dupa ziua de 14 noiembrie 2015, am primit povestile celor care au raspuns indemnului nostru. Am simtit, inca o data, cat de mult conteaza puterea exemplului, precum si necesitatea de a fi folositor comunitatii. Istoria celor cinci ani este scrisa de catre toti cei implicati in activitatile „Plantam fapte bune in Romania”.

In 2015, ne-am demonstrat ca limitele sunt doar cele pe care ni le impunem singuri. In 2016, vrem sa dezvoltam directiile incepute anul trecut si va asteptam alaturi de noi. Sa crestem impreuna cu padurile noastre si sa privim plini de nadejde spre viitor!, marturiseste  Marin Toma, coordonator de voluntari in raportul anual pentru 2015, pe care initiativa il da publicitatii.
Pe 14 noiembrie 2015, „Plantam fapte bune in Romania” a realizat cea mai mare actiune de impadurire cu ajutorul voluntarilor: 225.500 de puieti au prins viata prin efortul a 11.141 voluntari pe 73 de ha - terenuri publice neproductive si pe terenuri private detinute de persoane care au raspuns apelului initiativei si s-au mobilizat independent. In aceeasi zi, alti 9.512 puieti au fost plantati de 832 de voluntari, in numele proiectului, atat in Romania cat si in Republica Moldova.

Din 2011, 22.182 voluntari au plantat 462.200 puieti pe o suprafata de 135.5 hectare de teren public, aflat in situatii dificile: suprafete agricole degradate, afectate de alunecari sau  in pericol de desertificare. Reusita proiectului se datoreaza perseverentei, dragostei pentru natura, dar si implicarii, in regim de voluntariat, a specialistilor din silvicultura. 
Actiunile de impadurire  au reprezentat cea mai importanta sursa de dezvoltare a proiectului: in cele doua anotimpuri potrivite plantarilor, au fost organizate actiuni de plantare, cea mai ampla fiind cea din 14 noiembrie, cand voluntari din 14 judete ale tarii au plantat in cadrul campaniei „Plantam! Ingrijim! Impadurim!”.

In vara anului trecut au continuat actiunile de ingrijire ale tuturor plantatiilor din proiect. In mare parte, acestea au fost posibile cu ajutorul persoanelor private de libertate.
In 2015, eforturile voluntarilor implicati in fundraising au adus initiativei  fonduri in valoare de 144,673 euro.
Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a fost partenerul institutional al acestui demers. R.N.P. - ROMSILVA a furnizat gratuit puietii necesari impaduririi si asistenta de specialitate pe plantatiile oficiale ale proiectului.

Partenerii "Plantam fapte bune in Romania" din 2015 au fost:
Unicredit Bank – partener financiar,
Arval – partener de mobilitate,
Dedeman – partener unelte,
Fan Courier – curierul oficial al initiativei,
AXN, Antena 1 si Antena 3 – parteneri media.

Au spriijint actiunile si: Algeco, BDO Audit, Brenntag, CA Immo, Immofinanz, Cetelem, CBRE, DB Schenker, Double Tree by Hilton, Ericsson, Huawei,  Inmedio, JTI, Luxoft, Mega Image, Orange, Quadra, Skanska si Webhelp.

Totodata, artişti sau persoane publice au avut un rol important in promovarea proiectului. Alexandra Usurelu si Alex Gavan au fost sustinatorii „Plantam fapte bune in Romania” în 2015.
Raportul anual 2015 este disponibil pe http://www.plantamfaptebune.ro/2015/
 
***
Despre „Plantam fapte bune in Romania”
Din 2011 si pana in prezent,  22.180 voluntari au plantat si ingrijit 462.200 copacei pe un total de 135,5 hectare de terenuri publice neproductive in 21 de judete. In 2013 initiativa a primit Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei, iar de-a lungul anilor i s-au acordat sase distinctii din partea comunitatii. Reprezentantul legal al initiativei este Asociatia EcoAssist din Bucuresti.