Platforma de mediu pentru București anunță o nouă etapă a inițiativei sale de transformare a Capitalei într-un oraș bun de trăit și mai sustenabil. După ce a finanțat cu peste 1,5 milioane de lei proiecte de amenajare a spațiilor verzi, gestionarea ariilor naturale urbane și soluții inovatoare pentru gestionarea deșeurilor, Platforma de mediu pentru București deschide un nou domeniu de finanțare: BIODIVERSITATEA URBANĂ.

 

Prezenta rundă, în valoare de 100.000 de Euro, realizată prin parteneriatul cu PENNY | REWE Romania, aduce o nouă perspectivă asupra modului în care Bucureștiul devine un oraș în care biodiversitatea și mediul prosperă alături de comunitatea urbană.

 

De ce este importantă biodiversitatea urbană?

Conform Raportului de cercetare privind starea mediului din București, orașul ascunde o diversitate surprinzătoare de specii de plante și animale, atât autohtone, cât și exotice. Cu toate acestea, potențialul biodiversității urbane este subexploatat și predomină spațiile amenajate în mod intensiv.

 

Raportul indică, de asemenea, că terenurile abandonate din București pot juca un rol important în crearea unei infrastructuri ecologice care să lege spațiile verzi și ariile de apă ale orașului. Dependența și preferința populației față de spațiile intensiv amenajate este problematică. De aceea, este esențial să dezvoltăm proiecte care să le ofere oportunități de interacțiune cu biodiversitatea urbană și înțelegere a impactului intervenției umane.

 

"Parteneriatul cu Platforma de mediu pentru București este pentru noi o oportunitate unică de a sprijini inițiativele care promovează biodiversitatea urbană. La PENNY credem că o comunitate sănătoasă și un mediu înconjurător prosper sunt esențiale pentru binele nostru comun. Suntem nerăbdători să descoperim proiectele de susținere a biodiversității în mijlocul agitației urbane." Claudia Ivan, Sustainability Manager la PENNY | REWE Romania

 

”Noua rundă a Platformei de mediu pentru București, sprijinită de PENNY Romania, ne ajută să construim un viitor mai sustenabil pentru oraș. Suntem bucuroși să colaborăm cu parteneri curajoși, dispuși să finanțeze proiecte pe termen lung și care înțeleg că schimbarea de mediu nu vine peste noapte. Cu determinare, dorim să cultivăm biodiversitatea urbană și să o facem alături de comunitatea locală de ONG-uri și grupuri de inițiativă, împreună.” Ana Mircioagă, Grants Manager la Fundația Comunitară București

 

Cum funcționează apelul de proiecte din noua rundă de finanțare

Bugetul total de 100.000 de Euro va finanța între două și patru proiecte de biodiversitate urbană care abordează cel puțin una dintre ariile următoare:

  • Amenajare de grădini, iazuri și pajiști urbane ca rezervor de biodiversitate în oraș;
  • Protecție și reabilitare a animalelor sălbatice și a polenizatorilor din zonele urbane sau periurbane;
  • Amenajare de zone umede (porțiuni de lacuri/ râuri) pentru protejarea biodiversității locale.
     

Decizia privind sumele acordate fiecărui proiect va fi luată în funcție de bugetele aplicanților și de activitățile propuse în cadrul proiectului.

 

Finanțarea se dorește a fi continuă pe parcursul a trei ani de activități. Proiectele vor fi evaluate anual, iar în funcție de rezultate și de capacitatea Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri suplimentare, se va negocia și semna următoarea etapă de finanțare.

 

Proiectele pot fi depuse de organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau de grupuri de inițiativă care vor implementa activitățile propuse în București și Ilfov.

 

Calendarul programului de finanțare

  • Lansare apel de proiecte: 7 noiembrie 2023
  • Închiderea perioadei de înscriere a propunerilor de proiect: 10 ianuarie 2024
  • Selecția proiectelor câștigătoare: 10 ianuarie 2024 - 30 ianuarie 2024
  • Anunțarea proiectelor câștigătoare: după 31 ianuarie 2024
  • Contractarea proiectelor câștigătoare: 1-8 februarie 2024
  • Implementarea proiectelor: februarie 2024 - ianuarie 2025
  • Raportare finală: până la 28 februarie 2025
     

Pentru mai multe detalii despre eligibilitate, criterii de selecție și procedura de aplicare, vizitați website-ul oficial al Platformei de mediu pentru București la www.platformademediu.ro.

 

***

 

Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung.

 

Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Pentru această rundă de finanțare, fondurile au fost puse la dispoziție de PENNY | REWE România.

 

Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.

 

 

Despre Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare  din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

 

Despre PENNY

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 352 magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 6.500 de angajați.

 

PENNY se află printre organizațiile de top care au primit titulatura de Angajator de Top (Top Employer) 2023 în România. Certificarea de Angajator de Top reflectă grija și angajamentul pentru echipă și performanțele în practicile de resurse umane.

Pentru mai multe detalii despre companie, accesati website-ul oficial https://www.penny.ro/