Povestea ursulețului salvat începe în data de 22.02.2021, când, în urma anunțului făcut de către pădurarul Ocolului Silvic Păpușa Rucăr: dl. inginer Laviniu Terciu, angajat Conservation Carpathia, pe fondul cinegetic 18 Râul Târgului, situat în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Lerești, sprijinit de reprezentantul Ocolului și de către muncitorii forestieri care găsiseră puiul, a preluat ursulețul după analizarea evenimentului și informarea Comisariatului Gărzii județene de Mediu Argeș (cu care am colaborat eficient și operativ).
 
Conform discuțiilor, muncitorii forestieri care exploatau masa lemnoasă într-o doborâtură de vânt pe terenul proprietate a Obștii Lerești, au observat în zona de lucru vineri, 19.02.2021, un pui de urs nou născut singur, fără ursoaică și au oprit activitățile de exploatare, pentru a nu deranja mai mult zona.

Puiul de urs a fost lăsat în pădure pentru a-i oferi șansa ca ursoaica să se întoarcă la el. La reîntoarcerea muncitorilor la lucru luni, 22.02.202, văzând că ursulețul este tot singur și că starea lui era foarte proastă, aceștia au anunțat pădurarul, pe dl. Baciu Tiberiu, iar acesta a anunțat personalul cinegetic Carpathia, cunoscand modul de lucru eficient al echipelor de intervenție Carpathia.  
 
Ursoaica mamă a avut culcușul făcut între doi arbori de molid doborâți de vânt și probabil, când lucrările de exploatare forestieră au început mai aproape, s-a speriat și a fugit.
 
Din păcate zonele în care arborii sunt doborâți de vânt în ochiuri relativ mari sunt o tentație majoră pentru ursoaice în prag de iarnă, care găsesc în aceste locații zone propice, ascunse și ferite de pericole imediate, pentru a naște pui. Pe de altă parte, aceste zone unde pădurea este doborâtă de vânt sunt, în mare parte, supuse activităților de exploatare forestieră, având în vedere că sunt considerate de legislația silvică ca fiind prioritar și obligatoriu de exploatat. Proprietarul pădurii, ocolul silvic și societățile care exploatează masă lemnoasă sunt chiar obligați să curețe aceste zone cât mai repede.
 
În cazul de față, atât muncitorii forestieri, cât și ocolul silvic au dat dovadă de responsabilitate și compasiune și au avut un rol decisiv în salvarea puiului de urs, drept pentru care le mulțumim și le suntem recunoscători.
 
Vorbind în termeni generali, de aceea este bine să avem în păduri și zone de liniște, insule de refugiu pentru natură și pentru sălbăticiuni în particular unde acestea să nu fie deranjate voluntar sau involuntar de către om. 
 
Acesta este motivul pentru care Fundația Conservation Carpathia pune la dispoziția societății toate pădurile sale ca zone de nonintervenție.
 
În continuare, după anunțarea autorităților de mediu, Laviniu, văzând starea proastă a puiului de urs care “abia mai tremura” după spusele lui, l-a transportat pe acesta la medicul veterinar cu care colaborăm, dl Soceanu Silviu.
 
După anunțarea și consultarea d-lui Leonardo Bereczki, specialist recunoscut de la Centrul de reabilitare a urșilor orfani Bălan, județul Harghita, medicul veterinar a început alimentarea și încălzirea de urgență a puiului de urs
.
După primul biberon acesta a “înviat” și a adormit ulterior în brațele rangerului FCC. 
 
Mulțumim domnului doctor Soceanu pentru grija purtată atât puiului de urs, zimbrilor reintroduși de fundație în zona Munților Făgăraș, precum și altor animale sălbatice ori de câte ori am apelat la el!
 
După întocmirea formalităților, puiul de urs a fost preluat de către Centrul de reabilitare a urșilor orfani de la Bălan, singurul loc unde, din câte știm noi, puii de urs au șanse să fie crescuți într-un mod în care le cresc șansele de a se întoarce mai târziu în pădure, acolo unde le este locul, în deplină libertate.
 
***
Viziunea Fundației Conservation Carpathia este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești, care să permită, desfășurarea proceselor evolutive naturale. De asemenea, Fundația se implică și în crearea unei economii verzi în jurul Munților Făgăraș, în beneficiul naturii și al oamenilor.
 
Împreună cu Parcul Național Piatra Craiului, care se învecinează cu fondurile cinegetice din custodia CARPATHIA, am creat o zonă de liniște pentru faună, un total de 80.000 ha fără vânătoare sportivă sau pentru trofee.
 
Prin activitățile derulate, Fundația Conservation Carpathia creează un exemplu de management și monitorizare a faunei, ce poate fi preluat la nivel național: monitorizare non-invazivă prin metode ADN și camere cu senzor de mișcare, alături de un plan de măsuri de management , echipe de intervenție rapidă pentru rezolvarea situațiilor potențial periculoase, donații de Ciobănești carpatini, garduri electrice puse la dispoziție gratuit.