Acum 4 ani de zile, echipa asociatiei ViitorPlus, sustinuta de TenarisSilcotub, aducea in orasele Calarasi si Zalau o provocare indrazneata dedicata tinerilor, in care aveau incredere ca pot muta muntii din loc atunci cand se gasesc in contextul potrivit. A fost o provocare de a schimba atitudini prin implicarea activa, de a participa la diminuarea unor probleme de mediu locale si de a-i face si pe cei din jur constienti de ce se intampla in acest moment cu Planeta si de cum poate fiecare dintre noi sa actioneze in viata de zi cu zi.

Forma pe care a imbracat-o aceasta provocare a fost proiectul educational “ecOprovocarea”, iar cei 4 ani au dovedit ca tinerilor le pasa, ca vor sa participe la schimbarea pe care si-o doresc sa o vada in orasele lor. De-a lungul timpului, au raspuns provocarii tineri din 25 de unitati scolare din Zalau si Calarasi, o parte din timpul lor liber s-a transformat in ajutor voluntar pentru comunitate, in total peste 34.000 de ore de voluntariat, iar rezultatele muncii lor nu a incetat sa apara.

Munti de deseuri au inceput sa dispara, pentru ca au trimis la reciclare peste 276 de tone din diferite tipuri de deseuri si au curatat natura adunand din diferite zone 1.410 de saci de deseuri, mici palcuri de padure au inceput sa rasara, caci au plantat manual 53.429 de puieti de arbori, si au amenajat 259.000 de m² de spatiu verde. Nu s-au oprit insa aici, au organizat diferite evenimente de constientizare pentru cei din comunitate si ore de educatie ecologica pentru colegii lor de la cei mai mici de la gradinita, pana la colegii din clasele mari de liceu; mai exact au organizat 2.700 de astfel de evenimente ecologice. Atitudinea pozitiva nu a ramas fara ecou, ci a fost rasplatita cu o distinctie internationala, Premiul Energy Globe Award 2014, prin care ecOprovocarea a primit titlul de “Cel mai bun proiect educational de Mediu din Romania”.

La finalului anului scolar trecut, parea ca a venit momentul ca ecOprovocarea sa evolueze dupa experienta celor 4 ani de activitate. Asa a inceput un proces de transformare, s-a izolat in crisalida pentru a evolua, iar in luna februarie 2015 a renascut luand o noua forma si un alt nume - “Cluburile ecOprovocarea”. 

Acest nou program educational pilot incorporeaza, pe langa tema protectiei mediulu, si grija pentru dezvoltarea personala a tinerilor, incurajand nu doar voluntariatul, ci si dezvoltarea unor abilitati personale precum: lucrul in echipa, prezentare in public,  exprimarea opiniilor personale, persuasiune, management de proiect, motivare, creativitate, s.a. Chiar in aceasta perioada, in fiecare din cele 4 licee participante se formeaza cate un Club ecOprovocarea (3 profesori si 20-25 de elevi), care va avea intalniri saptamanale, pentru un proces de invatare  non-formal, cu accent pe activitati de descoperire, experimentare, care se va concretiza in dezvoltarea de activitati cu rezultate pozitive asupra mediului, la nivel local.

Povestea tinerilor liceeni care se dedica diminuarii problemelor de mediu din comunitate continua, de data aceasta cei doritori sa se implice fiind cei din Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic ,,Stefan Banulescu”, din Calarasi,  si din Colegiului National Silvania si Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, din Zalau. De acum, le puteti urmari activitatea prin intermediul platformei de comunicare online, www.ecoprovocarea.ro