Peste 120 de profesori și administratori de școli din 19 județe ale României au finalizat cu succes primele sesiuni de cursuri privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, organizate de Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), cu sprijinul ECOTECA. ASAP urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare și reciclare a plasticului.

S-au încheiat primele sesiuni de cursuri dedicate profesorilor și responsabililor de gestionarea deșeurilor din școlile implicate în programul național de colectare separată – ASAP România, derulat de Fundația The Institute cu sprijinul ECOTECA. În linie cu misiunea de a crește nivelul de conștientizare asupra gestionării plasticului, prin promovarea educației pentru mediu, peste 120 de profesori și administratori au fost instruiți cu privire la colectarea separată și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor în unitățile de învățământ.
 
„Ne bucură interesul cadrelor didactice și al personalului din școli în ceea ce privește gestionarea corectă a deșeurilor. Am observat această implicare activă și în derularea programului de colectare separată în școli, atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor. Pe lângă beneficiile de ordin profesional, este o oportunitate reală pentru fiecare participant de a contribui la un mediu mai curat, prin colectarea separată a deșeurilor. Continuăm să promovăm aceste cunoștințe și să instruim cât mai mulți responsabili cu deșeurilor din școlile din România pe parcursul proiectului.” - Raul Pop, Director programe Asociația ECOTECA.

Cursurile dedicate personalului didactic și auxiliar din școlile implicate în programul național de colectare separată au debutat în luna mai a acestui an cu o serie de noțiuni introductive, obligații legale de bază și soluții la îndemână pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor în unitățile de învățământ. Mai mult de jumătate dintre participanți au continuat programul pentru a fi certificați de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) ca Specialist în Managementul Deșeurilor (COR 325713).
 
„Școala noastră s-a implicat activ în colectarea deșeurilor încă de la începutul programului ASAP. Am înțeles cât de serioasă este problema plasticului și că trebuie să acționăm imediat pentru că viitorul planetei depinde de fiecare dintre noi. M-am înscris la aceste cursuri pentru a înțelege mai bine procesul de colectare a deșeurilor și a putea transmite aceste cunoștințe mai departe, generațiilor de astăzi și din viitor. Cursurile au fost mai mult decât interesante. A fost o plăcere să particip! Prezentarea structurată a conținutului, informațiile accesibile și explicațiile clare ale formatorului, cu exemple practice și deschidere permanentă spre a răspunde la întrebările participanților, sunt doar o parte dintre aspectele care mi-au plăcut la aceste sesiuni.” - Daniela Ușurelu, Școala Gimnazială Europa, Târgu-Mureş

Programul de instruire a fost structurat în trei module, cuprinzând atât noțiuni generale de management al deșeurilor și economie circulară, precum și aspecte legislative privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor în unitățile de învățământ. Cursurile au oferit, totodată, soluții practice pentru eficientizarea procesului de administrare a deșeurilor, precum și măsuri de prevenire și reducere a deșeurilor în școli.
 
„Mi-a plăcut modul de abordare a tuturor aspectelor legate de importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile în școli. Explicațiile au fost bine fundamentate, clare și ușor de înțeles. Mi-au plăcut foarte mult și prezentările, pe care le consider extraordinar de utile.” - Adina Mariana Bătrînca, Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea

Seria instruirilor va fi reluată în toamnă într-o structură similară. Cursurile se desfășoară exclusiv online, iar toate costurile sunt suportate de către Programul ASAP. Orice persoană dintr-o instituție școlară înscrisă în programul ASAP poate participa la aceste instruiri, de la directori, profesori, până la personalul auxiliar. Până la reluarea cursurilor, ASAP România și ECOTECA continuă să sprijine profesorii și personalul administrativ din școlile implicate în program, în scopul îmbunătățirii performanțelor și administrării corecte a deșeurilor.

Misiunea ASAP este creșterea conștientizării asupra provocărilor gestionării plasticului, de la utilizare responsabilă, la colectare separată și reciclare. Programul contribuie intens la promovarea educației pentru mediu și crearea unui model de colectare separată aplicabil instituțiilor de învățământ. ASAP este deja activ în 21 de orașe și municipii-reședință de județ din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești, Giurgiu, Tulcea, Baia-Mare, Piatra Neamț – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București, discuțiile fiind în desfășurare și pentru Sectoarele 4 și 5 ale Capitalei.

La sfârșitul acestui an, elevii din toate cele 41 de reședințe de județ și din Capitală vor interacționa cu programul, urmând ca acesta să fie implementat la nivelul întregii țări până la finalul anului 2025. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.

***

Despre ASAP România

ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România.
ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.