Competiția Civil Society Prize organizată de Comitetul Economic și Social European (EESC) a selectat Ateliere Fără Frontiere, pe locul III în topul asociațiilor din Uniunea Europeană pentru implicarea în acțiuni climatice. Premiul a fost acordat pentru activitatea atelierului educlick, unde echipamentele IT uzate sunt colectate, recondiționate și donate către școli din medii vulnerabile. Toată activitatea atelierului reprezintă un program de inserție socio-profesională pentru persoane vulnerabile.

educlick este o platformă prin care sunt colectate deșeuri electrice și electronice, recondiționate calculatoare uzate care sunt, apoi, donate, pentru educația digitală în școlile și organizațiile care lucrează cu comunități dezavantajate și transferat către reciclare ceea ce nu poate fi reutilizat. Calculatoarele donate au calitatea necesară folosirii lor în implementarea diferitelor proiecte educaționale propuse, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activități de educație non-formală și alfabetizare digitală.

Impactul pozitiv semnificativ asupra mediului provine din procesul de recondiționare și colectare a deșeurilor, impact mult mai mare decât cel de reciclare. Fiecare laptop aruncat produce 180 de kg de dioxid de carbon în atmosferă; cantitatea este comparabilă cu CO2-ul absorbit de 9 144 de copaci sau 32 de autoturisme scoase din trafic pentru o zi.

educlick a început acum 13 ani, iar de atunci și până acum au fost donate recondiționat și donate 23 000 de calculatoare, care au ajuns în 2500 de școli și instituții de învățământ din toată România, și de care au beneficiat aproximativ 480 000 de copii. De la începutul pandemiei calculatoarele au ajuns la peste 5000 de copii, majoritatea din mediul rural, pentru acces la școala online.

Acțiunile climatice premiate ale Ateliere Fără Frontiere se încadrează în noul Plan de acțiune pentru economia socială intitulat „Construirea unei economii care funcționează pentru oameni: un plan de acțiune pentru economia socială” lansat de Comisia Europeană. Această inițiativă are potențialul de a extinde economia socială și integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile în Europa, depășind nivelul actual de 6,3% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană.

Modelul economic de dezvoltare al atelierului educlick este cel al unei întreprinderi sociale care reușește să aibă un impact multiplu - de mediu, social, educațional și economic, și a cărui inovație a clasat Asociația Ateliere Fără Frontiere pe primele locuri în Europa.

Cei care doresc să sprijine activitatea asociației o pot face prin sponsorizări sau prin predarea de calculatoare uzate și ale deșeurilor electrice și electronice astfel https://www.atelierefarafrontiere.ro/muncesc

***
Despre Premiile CESE

CESE a lansat aceast premiu în aprilie cu scopul de a evidenția importanța abordării ascendente în domeniul politicilor climatice și necesitatea de a implica toate părțile societății în acest proces. Competiția, aflată la cea de-a 12-a ediție, premiază persoane și organizații non-profit pentru “excelență în inițiativele societății civile”. În fiecare an se alege o temă diferită, care acoperă un domeniu important al activității CESE.

Despre Ateliere Fără Frontiere

Ateliere Fără Frontiere este o întreprindere socială de inserție care se ocupă cu integrarea pe piața muncii a persoanelor ce cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc). La sfârșitul parcursului de acompaniere socio-profesională de aproximativ 2 ani din atelierului educlick, acestea sunt sprijinite să se angajeze pe piața convențională a muncii sau în forme protejate, asigurând și o perioadă de 6 luni de monitorizare post-angajare