Atelierul de Pânză, program al Asociației Viitor Plus, lansează colecția de sacoșe din bumbac reciclat. Produsele sunt cusute în București, în cadrul unei unități protejate autorizate - ceea ce înseamnă că minimum 30% dintre angajații business-ului social sunt persoane cu dizabilități. Produsele se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Companiile cu peste 50 de angajați pot cumpăra produsele Atelierului folosind jumătate din taxa pe dizabilitate, pe care altfel ar plăti-o statului.

„Încă de la înființarea Atelierului, ne-am dorit ca produsele pe care le realizăm să aibă un impact minim asupra resurselor planetei și să promoveze în rândul clienților noștri grija față de mediul înconjurător. Sacoșele textile sunt mult mai prietenoase cu natura și sunt reutilizabile mult timp, înlocuind consumul excesiv de pungi de plastic – în lume se consumă 1 milion de pungi de plastic pe minut, într-un an. Țesătura din bumbac reciclat ne oferă posibilitatea de a utiliza un material care are a fost deja reciclat și care a fost reintrodus în circuitul de consum” spune Andreea Savin, managerul Atelierul de Pânză.

Utilizarea produselor din bumbac reciclat, cu o durată lungă de viață și cu un design modern, ajută la procesul de combatere al industriei „fast-fashion” și promovează economia circulară. O țesătură ce ar fi ajuns deja la finalul procesului de utilizare și, cel mai probabil, la groapa de gunoi sau incinerată, poate fi reciclată prin metode tehnologice și își poate redobândi astfel calitățile de țesătură utilizabilă.

Atelierul de Pânză oferă cumpărătorilor două nuanțe de țesătură din bumbac reciclat, denim și gri închis. Cu ocazia lansării noii colecții de produse, croitoresele Atelierului au realizat două modele speciale de sacoșe, precum și printuri în ediție limitată.

De ce bumbac reciclat?
• 1 kg de bumbac reciclat salvează până la 55.7 kwH consum energie electrică, respectiv 12 cicluri de spălare ale mașinii de spălat vase;
• 1 tonă de bumbac reciclat salvează până la 765 litri de apă;
• Este o țesătură relativ nouă pe piața din România, dar care are un impact minim asupra consumului de apă.

Susținând produsele realizate din bumbac reciclat, reușim să închidem bucla consumului de materii prime și să reducem impactul asupra mediului înconjurător!

***
Atelierul de Pânză SRL, lansat în anul 2009, este o unitate protejată și întreprindere socială a asociației Viitor Plus. În Atelier sunt confecționate produse textile prietenoase cu mediul: sacoşe reutilizabile din bumbac 100% (netratat, nevopsit, neînălbit), sacoșe din bumbac reciclat, alte produse create din resturi textile pre-producție (care astfel prind o nouă viață) – gamă cunoscută sub numele de Puzzletex și măști reutilizabile din bumbac. Pe lângă misiunea de protejare a mediului, Atelierul de Pânză are și o misiune socială, 50% din angajați sunt persoane cu dizabilităţi.

Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco.
Viitor Plus – pentru oameni și natură