In atentia D-lui Attila Korodi, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice
 
Spre stiinta D-lui Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei
 

Domnule Ministru, Domnule Prim- Ministru,  
 
In data de 6 iulie 2014 a incetat perioada legala de consultare publica in vederea aprobarii Hotararii de Guvern care instituie regimul de arie protejata in zona Vacaresti. 
 
Sprijinul Dumneavoastra asumat pana acum fara echivoc a fost un factor important in finalizarea demersurilor pentru constituirea ariei protejate Parcul Natural Vacaresti, o realizare durabila nu numai in beneficiul locuitorilor Capitalei, dar si un exemplu de actiune pozitiva de protectia mediului. 
 
In acest moment, toata atentia comunitatii stiintifice, a activistilor de protectia mediului si a cetatenilor obisnuiti este indreptata catre Dumneavoastra. Parcul Natural Vacaresti este la un singur pas de a deveni realitate:  aprobarea Hotararii de Guvern. 
 
In acest context, va reamintim ca orice intarziere are efecte negative asupra ecosistemului Vacaresti. Va prezentam mai jos cateva pericole care ameninta in continuare zona si care pot fi preintampinate o data cu aprobarea Hotararii de Guvern:
 
• temperaturile ridicate din ultima vreme reprezinta un risc ridicat pentru aparitia incendiilor de vegetatie. In fiecare anotimp cald din ultimii ani s-au inregistrat incendii in zona. Impactul acestora este deosebit de negativ asupra ecosistemului. Incendiile se declanseaza mai ales din cauza cautatorilor de materiale neferoase care incendiaza cabluri electrice in zona. Instituirea regimului de arie protejata va determina un control riguros al acestei situatii si ne va permite sa sesizam autoritatile responsabile (Politia Locala, Garda de Mediu) ori de cate ori in zona se inregistreaza astfel de incidente.
 
braconajul piscicol si ornitologic. Avand in vedere lipsa controlului si neimplicarea autoritatilor, fapte normale avand in vedere statutul incert al zonei, fenomenul braconajului continua sa se manifeste nestingherit afectand mai ales pasarile si fauna piscicola. Aprobarea grabnica a Hotararii de Guvern va permite interventia autoritatilor de control si sanctionarea faptasilor. 
 
abandonarea deseurilor. Din experienta anilor trecuti, suntem in masura sa va comunicam ca in anotimul cald, cantitatea de deseuri din zona creste, mai ales deseuri de constructii. In conditiile in care zona oricum sufera de pe urma deseurilor abandonate in anii trecuti, continuarea acestei operatiuni este inadmisibila. 
 
taierea vegetatiei. Actiunile de defrisare a arborilor si de taiere a vegetatiei pentru hrana animalelor domestice continua nestingherite. Putem intelege la fel de usor ca aceste activitati au impact negativ asupra zonei. 
 
In afara de pericolele mentionate mai sus, exista si vesti bune. In ultima perioada, mii de cetateni si-au exprimat interesul de a vizita Parcul Natural Vacaresti. Am incercat, in calitate de initiatori ai proiectului, sa le oferim alternative (asa cum este Observatorul Parcului Natural Vacaresti) sau chiar sa organizam mici tururi informale in zona. Credem ca aprobarea Hotararii de Guvern va reprezenta un pas inainte catre organizarea unei minime infrastructuri de vizitare in zona si, astfel, pentru primirea in conditii decente a cetatenilor interesati de acest loc. 
 
Domnule Ministru, Domnule Prim- MInistru, consideram ca Parcul Natural Vacaresti are in momentul de fata toate documentele necesare si argumentele valabile pentru a fi infiintat. Va solicitam cu aceasta ocazie sa aprobati Hotararea de Guvern care instituie protectia in zona si sa contribuiti astfel la infiintarea primului parc natural urban din Romania! Totodata, va asiguram de intregul nostru sprijin in acest sens. 
 
Cu stima,
 
In numele Grupului de Initiativa pentru Infiintarea Parcului Natural Vacaresti*
 
Dan Barbulescu
Asociatia Salvati Dunarea si Delta

____________________
* Grupul de initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti este alcatuit din organizatiile Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis, Kogayon si National Geographic – Romania care in anul 2012 au demarat procedurile de instituire a protectiei in zona.