Luna martie o dedicăm primelor berze care urmează să vină la cuiburi după migrație. Cum ne poți ajuta? Simplu! Ai nevoie doar de un telefon și de conexiune la internet. Prin intermediul aplicației Uite barza!, poți semnala primele păsări ajunse la cuib, ajutându-i astfel pe ornitologii noștri să obțină date importante pentru înțelegerea procesului de migrație a berzelor albe în România.

Oricine are un smartphone (cu excepția dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei) poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația, asigurându-se că GPS-ul telefonului (locația) este pornit. După înregistrarea localizării, este necesară completarea câtorva informații: barză solitară, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol. Faceți o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației). Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.

Este al doilea an când încercăm să observăm împreună momentul întoarcerii berzelor în România, după anotimpul rece. Pentru a înțelege dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze migrația berzelor albe din cartierele de iernare în țara noastră avem nevoie de date pe termen lung. Este important de știut că singurele date care pot fi folosite sunt cele legate de sosirea la cuib, nu despre berzelor observate pe câmp. Mizăm pe ajutorul cât mai multor iubitori de păsări și natură. Ca și până acum, contribuția lor la observarea comportamentului păsărilor este foarte importantă pentru noi. Existența unei aplicații ca Uite barza! și datele introduse de voluntari ne-au adus de-a lungul timpului informații importante despre numărul perechilor cuibăritoare din România”, a explicat Valentin Marin, coordonatorul proiectului.

6 ani de când monitorizăm berzele albe cu ajutorul vostru


Cu fiecare an care trece, aplicația Uite barza! este un instrument tot mai important pentru ornitologi. În 2022, intrăm în cel de-al șaselea an în care implicăm voluntarii în protejarea berzelor albe, cu ajutorul acestei aplicații de telefon mobil. Până acum, prin această aplicație utilizatorii puteau să numere berzele și cuiburile lor și să semnaleze incidente suferite de păsările de talie mare, precum electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității.

De când SOR a lansat Uite barza!, aplicația a avut aproape 10.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria Călătorii și aplicații locale din Google play.

Proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România.


Photo credits: www.sor.ro.