Societatea Ornitologică Română (SOR) reia pentru al șaselea an consecutiv numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației Uite barza!. Astfel, toți cei care au un smartphone pot participa la recensământul berzelor albe în perioada 10 iunie – 10 iulie. Proiectul este implementat de SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România.

Anul acesta, am demarat și primul nostru proiect de supraveghere video a unui cuib de berze albe înregistrat în aplicația Uite barza!. Împreună cu partenerii noștri Enel România, specialiștii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia puteți urmări în direct o pereche de berze din județul Giurgiu.
 
„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor. Uite barza! este prima aplicație de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Cum numărăm berzele?

Cu ajutorul aplicației Uite barza!. Astfel, oricine are un smartphone poate descărca aplicația gratuit, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android. Excepție fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.

Totodată, aplicația vă solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR și sunt apoi validate de către biologi.
 
 
„Ca în fiecare an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii. Oricine poate să devină erou în mare aventură a numărării berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu ea. Cei mai activi utilizatori ai aplicației vor fi recompensați și în acest an”, a mai precizat Valentin Marin.
 
 
Cu ajutorul aplicației Uite barza! se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.

Și anul acesta, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.




***
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.


Enel împlinește 60 de ani anul acesta și este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile.
La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată de energie regenerabilă, cel mai important operator de rețea ca și număr de utilizatori finali și cel mai mare operator de retail ca și bază de clienți. Grupul este liderul mondial în materie de răspuns la cerere și cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente [1].
Enel activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 90 GW.
Enel distribuție electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul distribuie energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuințe și firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power are o capacitate totală instalată de circa 54 GW și și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, precum și instalații de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală la nivel global de 6,6 GW și o putere instalată de stocare de 59 MW în spatele contorului. În plus, Grupul a dezvoltat Enel X Way, noua divizie dedicată sectorului mobilității electrice prin care gestionează aproximativ 350.000 de puncte de încărcare EV, publice și private, pe tot globul, atât în mod direct cât și prin acorduri de interoperabilitate.
[1] Poziția de lider a Enel în diferite categorii este definită prin comparație cu datele FY 2020 ale concurenților. Operatorii publici nu sunt incluși.
Despre Enel în România
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile și al soluțiilor și serviciilor energetice avansate, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.200 de angajați în România și oferă servicii unui număr de peste 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală ce depășește 131.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include atât electricitate și gaze naturale, cât și servicii de asistență pentru casă . Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia. Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii.