Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei.

Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) protesteaza vehement fata de propunerea de modificare a legii si a solicitat Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului retragerea de urgenta a acesteia si Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare. 

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului are urmatorul continut:
(9) Prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde

Totodata, CMR doreste sa semnaleze caracterul halucinant si ilogic al motivarii introducerii acestui alineat. Toxtul de motivare a introducerii alineatului (9) are urmatoarele argumente:
- protectia mediului este o prioritate nationala;
- regimul juridic al spatiilor verzi trebuie corelat cu interesele publice si cu protectia dreptului de proprietate; 
- impact socio-economic negativ al interdictiei de schimbare a destinatiei spatiilor verzi;
- obligatia celor care solicita schimbarea destinatiei spatiilor verzi de a asigura 15% de spatiu verde din suprafata solicitata va creste “spectaculos” suprafata spatiilor verzi din Romania.

CMR a solicitat  Comisiei parlamentare lamurirea ultimului argument adus in favoarea modificarii si anume: in ce fel considera ca un spatiu verde (prevazut initial ca atare in documentatia de urbanism) si care devine spatiu construit la solicitarea proprietarului, dar care pastreaza totusi 15% din suprafata verde initiala va creste in mod spectaculos suprafata spatiilor verzi urbane? 

CMR reaminteste ca, potrivit legislatiei europene, orasele din Romania trebuie sa asigure o suprafata de minim 26 m2 pe cap de locuitor. Bucurestiul, la ora actuala "ofera" locuitorilor sai aproximativ 8,5 m2 de spatiu verde pe cap de locuitor.

Listam mai jos principalele zone afectate de modificarea propusa legii 24/2007 numai din Bucuresti (spatii verzi retrocedate, in curs de retrocedare): 
Parcul Tineretului- 22 hectare + 4 rezerva de retrocedare
Parcul IOR- 12 hectare (jumatate din parc)
Baza Spartac- 8 hectare
Parcul Plumbuita- 4 hectare
Parcul Prisaca Dornei- 6 hectare
Parcul Politehnicii- 3 hectare
Parcul Poligrafiei- 3 hectare
Parcul Bazilescu in intregime (nu are lamurita inca situatia)
Toate pepinierele Bucurestiului- peste 200 hectare
Toate livezile Bucurestiului
Multe spatii verzi si parcuri dintre blocuri
Jumatate din Parcul Izvor este zona construibila
Parcul Bordei
Daca amendamentele propuse de catre deputatii din Comisia de administratie Publica si amenajarea Teritoriului vor fi votate de catre Parlament, 85% din aceste suprafete pot deveni mall-uri, blocuri si biserici!
 
Solicitati informatii suplimentare la: Oana Neneciu, 0720 154 503, sau oana@ecopolis.org.ro
Sau la Secretariatul Coalitiei pentru Mediu din Romania- Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, telefon: +4 021 319 49 31, email: secretariat_coalitie@ecopolis.org.ro
 
*Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 74 de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului din toata tara si este cea mai extinsa coalitie de organizatii din Romania