Cititorul este invitat sa descopere caracatita coruptiei, increngatura trans-partinica de inalti functionari publici si oameni politici care au sustinut de-a lungul timpului mineritul cu cianuri. Reprezentarea grafica este insotita de un articol-dosar ce nominalizeaza nu mai putini de 50 de figuri publice, ce intr-un fel sau altul, si-au adus aportul la avansarea proiectului minier de la Rosia Montana. De la primari, personal diplomatic, publicitari, profesori universitari, jurnalisti sau parlamentari, fiecare este pus sub lupa. Numele acestora sunt insotite de recomandarea: “puneti aceasta lista in rama. Cand auziti de arestarile si dosarele DNA consultati-o. Unii dintre cei de mai sus pot fi deja bifati.”
 
In cazul proiectului Certej, sunt prezentate personaje cheie, implicate in vanzarea zacamantului detinut initial de statul roman, de un privat catre un alt privat, fara ca bugetul national sa fi incasat nimic. Sirul sustinatorilor include si alte figuri hunedorene, printre care si functionari publici de la agentia locala de protectia mediului. Toate aceste informatii sunt puse in contextul lipsei unei politicii a resurselor minerale adaptate zilelor noastre. Acest lucru genereaza un izvor de coruptie si dezagregare sociala, oferind o radiografie amara a coruptiei din adancul societatii romanesti.
 
Tiparirea prezentului numar din ziarul Apusenii Liberi este finantata din donatiile obtinute prin directionarea a 2% din impozitul anual al persoanelor fizice catre asociatia Alburnus Maior. Distributia ziarului se realizeaza in cadrul proiectului “Campania Salvati Rosia Montana – Solidaritate pentru comunitate”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Valoarea finantarii este de 62,824.5 Euro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org
 
Ziarul va ajunge in urmatoarea perioada in majoritatea localitatilor din Muntii Apuseni si este destinat celor ce nu au acces la informatia disponibila despre Rosia Montana sau Certej pe internet.
 
Ziarul Apusenii Liberi este disponibil si in varinata online accesand:
www.apusenii-liberi.ro http://issuu.com/saverosiamontana/docs/no6_apuseniiliberi_web
 
Pentru mai multe informatii: Roxana Pencea, Mobil: 0723.024300, email: alburnusmaior@ngo.ro