Utilizarea prezervativului este una dintre metodele de prevenire a Infectiilor cu transmirere sexuala, precum si a sarcinilor nedorite pe care membrii Baylor o recomanda tuturor beneficiarilor, indiferent de categoria sociala din care fac parte, de stilul de viata, sau de obiceiurile sexuale. Pentru a veni in sprijinul lor, pe langa recomandari, echipa Centrului de Excelenta ofera si prezervative gratuite persoanelor active sexual. 
Pentru al patrulea an consecutiv aceste metode contraceptive sunt donate Fundatei Baylor Marea Neagra de catre reprezentantii Love Plus.
 
Oferirea prezervativelor se face in cadrul sedintelor de consiliere privind educatia pentru sanatate in viata de cuplu, realizate de departamentul psihosocial si de cadrele medicale atat la Centrul de Excelenta, cat si cu ocazia vizitelor de monitorizare desfasurate la domiciliul beneficiarilor.
 
Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, precum si pentru evitarea infectarii partenerului utilizarea prezervativului impreuna cu o metoda moderna contraceptiva are o eficienta foarte mare. Un exemplu edificator in acest sens este scaderea numarului de sarcini nedorite in familiile in care cel putin unul dintre parteneri este infectat cu HIV. Astfel, daca la finalul anului 2013 erau inregistrati 26 de nou-nascuti din cupluri seropozitive aflate in evidenta Baylor, la finele lui 2014 erau doar 16, dar toti provenind din familii care au participat la sesiunile de planificare familiala, au folosit metode contraceptive, iar cand au decis sa faca un copil sarcina a fost monitorizata astfel incat bebelusul sa se nasca sanatos. 

“Prezervativul ar trebui sa fie prima optiune pentru persoanele tinere care aleg sa fie active sexual. Cu toate ca este gresit inteleasa si adeseori subapreciata, folosirea prezervativului este actualmente singura metoda dovedita a fi eficienta pentru prevenirea simultana a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) si a sarcinii. Prezervativele de azi sunt mai performante decat oricand in termeni de fiabilitate si placere in utilizare.  Studiile de laborator au demonstrat ca prezervativele intacte din latex si poliuretan asigura o bariera impenetrabila pentru agentii patogeni ai ITS, inclusiv pentru cel mai mic virus ITS, virusul hepatitic B. Studiile longitudinale implicand persoanele HIV pozitive si partenerii lor HIV negativi au demonstrat ca folosirea prezervativului scade cu 80% riscul de infectare pentru partenerii HIV negativi care folosesc prezervativ.” a declarat dr. Violeta Cindea, medic cu competente in planificarea familiala.

Si in cadrul sesiunilor de testare realizate atat in cabinetele Baylor, cat si in laboratorul mobil, cu ocazia deplasarilor in zona rurala a judetului sau in alte locatii aflate la distante mari de orasul Constanta clientii primesc nu doar informatii valoroase, dar si prezervative gratuite. Consilierul se asigura de fiecare data ca acestia stiu sa le utilizeze corect, inteleg modalitatea prin care asigura protectie, punand accent in special pe argumentele care implica protectia personala, dar si pe cele legate de protejarea partenerilor.
 
"In activitatea mea cu laboratorul mobil, am constatat ca, cea mai mare multumire atunci cand le ofeream prezervative Love Plus gratuite, o aveau persoanele tinere din mediul rural. Acestea se dovedeau a fi incantate atat de distribuirea de prezervative, cat si de informatiile furnizate cu privire la transmiterea virusurilor hepatitice B, C si a infectiei cu HIV." a declarat psihologul Roxana Popescu
 
Fundatia Baylor Marea Neagra este singurul reprezentant al retelei BIPAI in Romania care, prin Centrul de Excelenta, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, ce sufera de boli infectioase. Din 2001 si pana in prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infectioase, obstetrica-ginecologie, pneumologie, testare rapida si psihosociale) s-au adaugat planificarea familiala si serviciile primare de cardiologie.