În mai puțin de 3 ani de la înființare, Asociația Caravana cu Medici a ajuns în majoritatea județelor din România, oferind consultații și investigații medicale gratuite locuitorilor din mediul rural. Necesitatea unor astfel de servicii specializate este imperioasă în satele izolate, lipsite de un medic de familie sau asistent. O statistică recentă a Ministerului Sănătății arată că sistemul public cuprinde 59 000 de unități sanitare, dintre care doar 11 000 se adresează mediului rural. Neglijarea stării de sănătate se traduce într-o creștere a incidenței bolilor cronice și a scăderii duratei de viață a populației rurale.

Concentrarea resurselor financiare și materiale în mediul urban neglijează aproape jumătate din populația țării ce trăiește în mediul rural. Însă această situație a reprezentat o oportunitate pentru sectorul neguvernamental să demareze o schimbare.

Din 2015 și până în prezent, peste 3.500 de pacienți din 26 localități izolate din mediul rural, care au acces redus sau inexistent la serviciile medicale de bază, au beneficiat, datorită acestui program, de analize medicale, investigații și consultații medicale multidisciplinare gratuite. În urma consulturilor de specialitate, afecțiunile cel mai des întâlnite au fost cele cardiovasculare, peste 46% dintre pacienți suferind de hipertensiune arterială și complicații ale acesteia, precum și infecțiile cronice cu virusuri hepatice B și C. 

„În anul 2016 am reușit să ne extindem în județul Iași, iar activitatea medicilor și studenților ieșeni lor a depășit orice așteptări – 6 caravane medicale organizate în județele Vaslui și Iași. Am urmărit evoluția echipei locale cum transformă comunitatea lor, reușind să devină un exemplu demn de urmat pentru medicii ieșeni. Același lucru ne dorim să dezvoltăm în acest an și la Cluj. Așadar, în octombrie, echipa nou formată va avea primele două caravane medicale în județul Bihor și Cluj. Înființarea acestei noi filiale de la Cluj face parte din planul organizației Caravana cu Medici de a construi o adevărată rețea națională a caravanelor medicale care să ajungă în satele cele mai izolate, unde programele de screening, asistență și educație medicală pătrund cu greu.”, a declarat Dr. Cristina Corcău
, director de comunicare al Asociației Caravana cu Medici.

Proiectul Caravana cu Medici s-a bucurat de o atenție sporită în acest an, câștigând Premiul I la Gala Societății Civile pentru cel mai bun proiect din Sănătate. Pe parcursul activității, proiectul a atras peste 1000 de medici specialiști, rezidenți și studenți voluntari în misiunea lor de a oferi acces egal la serviciile medicale. Companii precum Laboratoarele Synevo, Fundația Vodafone Romania, Bayer Romania și Avon sunt sponsorii și partenerii asociației. 

Asociația Caravana cu Medici este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014 de către cinci medici rezidenți, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite în zonele rurale dezavantajate socio-economic. Activitatea lor s-a desfășurat lunar, ajungând în zece județe – Satu Mare, Mureș, Iași, Vaslui, Constanța, Argeș, Iași, Prahova, Tulcea, Bacău și Buzău. Până în momentul de față, Asociația Caravana cu Medici a organizat 26 caravane, cu peste 3.500 de beneficiari direcți.